Sfaturi generale despre alimentatia bebelusului: fii un exemplu pentru el!

Unul dintre subiectele de interes pentru orice mama de bebelus este legat de alimentatie.  Afla aici cateva sfaturi generale despre alimentatia micutului tau.

Citeste si Cum poti intari imunitatea copilului de 1-3 ani prin alimentatie

Alimentatie sanatoasa = sistem imunitar puternic?

Bazele unui sistem imunitar sanatos sunt constituite, in primul rand, de o buna alimentatie. Aceasta ar trebui sa inceapa inca de la nastere, cu alaptarea, deoarece este bine stiut ca laptele matern este principala sursa de anticorpi (care nu se gasesc in alte alimente!) si contine proteinele, lipidele si glucidele de care are nevoie organismul bebelusului, in special in primele luni.  Nu ezita sa-ti hranesti copilul la san, vreme cat mai indelungata, chiar daca incepi diversificarea alimentatiei.

Meniu echilibrat – cheia unei alimentatii corecte

Odata ce a inceput diversificarea, incearca sa-i oferi un meniu cat mai echilibrat, oferindu-i micutului legume, fructe, carne, cereale etc. De asemenea, este important sa stii cum sa le asociezi, astfel incat absorbtia acestora sa fie optima.

Citeste si: „Papa bun” pentru bebe: 10 retete dulci de piure

Bebelusul nu are nevoie de sare in mancare!

Sarea (NaCl), folosita cu preponderenta in alimentative pentru diversificarea gustului natural al produselor, este esentiala pentru supravietuire. Folosita in exces si mai ales, inainte de vasrta la care organismul este pregatit sa o absoarba, poate fi periculoasa pentru sanatate. Corpul uman dispune de un sistem care controleaza nivelul optim de care are nevoie, insa rinichii copilului, spre deosebire de cei ai adultului, nu sunt suficient de maturi pentru a mentine nivelul normal de sare in corp, astfel incat o doza prea mare poate avea urmari tragice.

In mod fiziologic, sugarul si copilul mic nu au nevoie de sararea mancarii, deoarece gustul sarat incepe sa fie apreciat abia dupa varsta de 1 an, iar unii pediatri recomanda sa se astepte chiar pana la doi ani.

Portiile mici, ideale!

Aranjeaza masa cat mai placut vederii, meniul sa fie cat mai colorat, iar mirosul pe care mancarea il degaja sa fie cat mai imbietor. In fata unui asemenea „spectacol” copilul tau sigur va lasa garda jos si se va bucura de deliciile culinare pe care le-ai pregatit. Cel mai indicat este ca portiile sa fie mici, lasandu-i posibilitatea de a alege ce mananca. Daca mai vrea, sigur va mai cere. Nu-l forta sa manance daca nu vrea si nici nu-i servi mancarea niciodata in alta parte decat la masa (nu la televizor, nu in fata telefonului sau tablete, nu pe olita etc), in liniste si pe cat posibil, respecta mesele zilei.

Fii un exemplu pentru copilul tau (ce mananci, cat si cum)!.

Citeste si: Cele mai bune 10 alimente pentru bebelusi

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here