Dezvoltare bebelus: Saptamana 6 de viata

De la varsta de sase saptamani, cand te vei uita la bebelus, ii vei distinge clar zambetele. Primul sau zambet nu va fi neaparat unul de bucurie sau de recunoastere a unei persoane dragi, insa cel mic va deveni din ce in ce mai sociabil.

Pana acum a aratat tot felul de grimase asemanatoare zambetelor, iar tu, automat, i-ai raspuns cu un zambet, la randul tau. Psihologii cred ca aceasta este prima modalitate prin care parintii isi invata copiii sa interactioneze. De asemenea, va incepe sa-si arate entuziasmul prin chicoteli sau gangureli, atunci cand va anticipa anumite actiuni pe care le intreprindeti cu regularitate, cum ar fi baita sau ora de joaca. Daca il vei tine in pozitia „sezand” atunci cand il plimbi in carucior, va fi fascinat sa priveasca toate lucrurile care trec pe langa el. Tot acum va incepe sa asocieze pozitia culcat cu ora de somn.

Ce se intampla in aceasta saptamana

Un bebelus pierde o mare parte din caldura corpului prin extremitati: maini, picioare sau cap. Daca este vreme rece afara, pune-i o boneta sau o caciulita pe cap, iar daca este necesar, acopera-l cu o paturica in carucior. Daca intrati intr-un spatiu incalzit, inlatura paturica, deoarece piticul se poate simti foarte inconfortabil atunci cand ii este foarte cald, la fel ca atunci cand ii este frig. Din aceasta a sasea saptamana, scaunele copilului, nu vor mai avea aceeasi frecventa. Cel mic ar putea face „treaba mare” doar o data la cateva zile. O astfel de schimbare a frecventei scaunelor, precum si a consistentei lor, este normal sa te indrume catre medicul pediatru, mai ales daca este insotita de modificari ale apetitului alimentar sau ale starii generale de sanatate. O veste buna a acestei perioade este aceea ca, daca micutul tau a avut probleme cu colicile abdominale, acum este cazul sa scape de ele. Aceasta este perioada in care sistemul lui digestiv incepe sa se maturizeze si, pana la 10 saptamani, va scapa definitiv de aceste neplaceri.

Dermatita

Dermatita este termenul folosit pentru descrierea catorva conditii ale pielii. Simptomele dermatitei pot fi traduse prin iritatii ale pielii, mancarime, roseata, mici zone umflate, aparitia unor cruste sau ingrosarea pielii, cu o suprafata lucioasa. Daca bebelusul tau prezinta aceste simptome, indicat ar fi sa ceri sfatul pediatrului. In timpul baitei, foloseste doar creme si lotiuni fara parfum sau coloranti artificiali, care pot irita si mai mult pielea micutului. O compresa cu apa rece ar putea tine in frau mancarimile. Tot in timpul baii, foloseste doar apa calduta, in niciun caz fierbinte, aceasta provocand si mai multe mancarimi, iar baile trebuie sa dureze cat mai putin, pentru evitarea indepartarii uleiurilor naturale de la nivelul pielii. Va trebui sa il imbraci pe bebelus doar in haine din bumbac, moi, curate si cat mai largute.

Nu uita!

La varsta de sase saptamani, bebelusul va cantari in medie 6.350 de grame si va masura aproximativ 54 de centimetri. Daca iti alaptezi copilul, vei constata ca il hranesti intre 8 si 10 ori pe zi, lucru care va mai continua cateva luni de aici inainte. Fereste-ti micutul de germeni si bacterii, tinandu-l departe de locurile aglomerate. Cei care vor sa-l vada, il pot privi, dar nu atinge. Iar membrii familiei, cand vin in vizita, vor fi rugati politicos sa se spele pe maini inainte de a-l lua in brate pe micul print.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here