Probleme medicale intalnite frecvent la bebelusii nascuti prematur: cat sunt de periculoase

Bebelusii prematuri, nascuti cu cateva saptamani inainte de data estimata a nasterii, sunt supusi unui risc mai mare de complicatii decat bebelusii nascuti la termen, insa cu cat acestia sunt nascuti mai tarziu, cu atat riscul de incidenta a complicatiilor severe scade.

Copiii nascuti cu cateva saptamani inainte de data estimata de medic prezinta, in general, probleme de sanatate minore sau moderate, potrivit publicatiei americane babycenter.com. Iata care sunt cele mai frecvente dintre acestea:

Bebelus prematur: Anemia

Bebelusii nascuti prematur sunt adesea anemici din cauza numarului mic de celule rosii, crescand si hranindu-se mai greu. Anemia poate fi, de asemenea, vinovata de probleme cardiace sau respiratorii.

In mod normal, bebelusii stocheaza fier in timpul lunilor mai avansate de sarcina, organismul lor folosindu-l in lunile finale, precum si dupa nastere in producerea celulelor rosii. Nou-nascutii prematuri nu au, in cele mai multe cazuri, rezerve de fier, fiind tratati cu suplimente de fier, cu medicamente menite sa creasca productia de celule rosii sau, in cazuri grave, cu transfuzii sanguine.

Bebelus prematur: Apneea

Copiii nascuti prematur se pot opri din a respira cate 15 secunde sau chiar mai mult. Aceasta pauza de respiratie se numeste apnee si poate fi cauzata de scaderea pulsului. Medicii insa monitorizeaza constant bebelusii prematuri, depistand imediat apneea, asa ca nu trebuie sa te ingrijorezi foarte tare daca micutul tau primeste acest diagnostic.

Bebelus prematur: Boala pulmonara cronica

Boala pulmonara cronica, numita si displazie bronhopulmonara (BPD), este o afectiune comuna in randul bebelusilor care primesc oxigen suplimentar. Un risc ridicat de BPD exista si in cazul nou-nascutilor care sufera de sindromul respirator acut sever, care au nevoie, pe o perioada mai indelungata, de asistenta mecanica pentru a respira. Din cauza acestor metode de tratament, plamanii copiilor au de suferit si acumuleaza lichid. Boala pulmonara cronica se trateaza cu medicamente care usureaza procesul de respiratie.

Desi, de obicei, conditia plamanilor copiilor nascuti prematur se imbunatateste in primii doi ani de viata, este posibil sa dezvolte afectiuni cronice care se manifesta precum astmul.

Bebelus prematur: Infectii

Copiii nascuti prematur au un sistem imunitar imatur, care nu poate lupta corespunzator cu bacterii, virusuri sau alte organisme care pot provoca infectii. In cazul acestora pot aparea frecvent infectii serioase precum pneumonia (infectie a plamanilor), septicemie (infectie a sangelui) si meningita (infectia membranelor care captusesc creierul si maduva spinarii). Micutii pot „mosteni” aceste infectii de la mama ori le pot dobandi la nastere. Infectiile pot fi tratate cu antibiotice si medicamente antivirale.

Bebelus prematur: Hemoragie intraventriculara

Hemoragia intraventriculara sau intracraniana poate aparea in cazul bebelusilor nascuti prematur, riscul de incidenta fiind mai mare la bebelusii care cantaresc la nastere un kilogram 260 sau chiar mai putin. Hemoragia apare, de obicei, in primele trei zile de viata si sunt de obicei inofensive, trecand fara a lasa efecte de durate. In cazurile severe, hemoragiile masive determina marirea cavitatilor comunicante din creier, pline cu lichid cefalorahidian, care cauzeaza presiune la nivelul creierului si care pot cauza paralizie cerebrala sau alte probleme de dezvoltare. In aceste cazuri, se dreneaza lichidul din creier pe cale chirurgicala sau, in situatiile mai putin grave, se recomanda tratament medicamentuos.

Bebelus prematur: Icter

Bebelusii nascuti prematur au o predispozitie ridicata la icter, avand pielea si ochii intr-o nuanta galbuie din cauza ca au un ficat imatur, incapabil sa elimine toata blirubina din sange (n.r. pigment biliar, de culoare galbena). In cele mai multe cazuri, icterul este inofensiv, insa exista riscul ca nivelele de bilirubina din sange sa creasca atat de mult incat sa provoace leziuni cerebrale. Acest lucru poate fi insa prevenit, pentru ca nivelele de birulina pot fi urmarile cu ajutorul analizelor de sange. Cea mai comuna metoda de tratament pentru icter este fototerapia. Ocazional, bebelusii bolnavi de icter pot avea nevoie de transfuzii de sange.

Bebelus prematur: Enterocolita necrozanta

Enterocolita necrozanta este o afectiune intestinala periculoasa care poate aparea la doua-trei saptamani de la nastere in cazul bebelusilor prematuri. Aceasta apare atunci cand intestinele sufera leziuni din cauza ca nu primesc suficient sange, iar bacteriile prezente distrug si mai tare zona afectata. Enterocolita necrozanta poate fi diagnosticata cu ajutorul testelor de imagistica (radiografii si analize de sange). Bebelusii bolnavi sunt tratati, in acest caz, cu medicamente si hraniti intravenos pana cand intestinul este vindecat. In cazuri mai grave se impun interventii chirurgicale in timpul carora sunt indepartate sectiunile necrozate din intestin.

Bebelus prematur: Persistenta de canal arterial (PDA)

Persistenta de canal arterial este o problema cardiaca frecvent intalnita in randul bebelusilor prematuri. Inainte de nastere, sangele trece mai intai prin artera pulmonara, iar apoi prin aorta, circulatia fiind posibila datorita unui canal arterial. Acest canal se inchide, in mod normal, in primele ore dupa nastere, insa exista situatii in care canalul nu se inchide, iar sangele trece din aorta in artera pulmonara si plamani, ceea ce cauzeaza suprasolicitarea inimii nou-nascutului.

Persistenta de canal arterial poate fi diagnosticata cu ajutorul unei ecocardiografii (ecografie cardiaca) sau prin intermediul altor teste de imagistica, potrivit publicatiei online babycenter.com. Aceasta afectiune poate fi de obicei tratata cu medicamente, insa exista posibilitatea ca, daca tratamentul nu isi face efectul, sa fie necesara o interventie chirurgicala pentru a inchide canalul arterial.

Bebelus prematur: Sindromul de detresa respiratorie acuta (SDRA)

Bebelusii nascuti inainte de implinirea celor 34 de saptamani de sarcina dezvolta adesea aceasta problema de respiratie din cauza carentei de surfanctant (n.r. substanta care captuseste fata interioara a alveolelor pulmonare), care este necesara pentru functionarea sanatoasa a plamanilor. Sindromul de detresa respiratorie acuta este de obicei depistat cu ajutorul radiografiilor pulmonare si al analizelor sanguine.

Ca metoda de tratament, medicii aleg adesea administrarea de surfactant. In unele cazuri, copiii ar putea avea nevoie de oxigen si asistenta mecanica pentru respiratie.

Bebelus prematur: Retinopatia de prematuritate

Retinopatia de parematuritate reprezinta o crestere anormala a vaselor de sange din ochi care pot duce la pierderea vederii. Aceasta apare la bebelusii nascuti dupa mai putin de 30 de saptamani de sarcina, fiind diagnosticata de un oftalmolog. Majoritatea cazurilor se rezolva de la sine, fara ca vederea sa fie afectata. In cazuri mai severe, insa, oftalmologul poate alege sa trateze retinopatia de prematuritate cu ajutorul terapiei laser sau prin crioterapie.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here