4 cele mai recomandate pozitii de alaptare

Momentul alaptarii constituie pentru fiecare mama in parte ceva unic, dar este, totodata, plin de temeri. Plecand de la preocupari de genul celor mai bune pozitii pentru alaptare si terminand cu intrebari precum „oare am suficient lapte pentru copilul meu?“, fiecare mama, mai ales daca este la primul copil, isi face tot felul de griji legate de acest moment. De aceea, ne-am gandit sa-ti facem o scurta descriere a celor mai cunoscute si recomandate pozitii de alaptare, pentru ca atunci cand iti vei tine bebelusul in brate sa faci din aceste momente unele pline de gingasie si candoare.

Iata 4 cele mai recomandate pozitii de alaptare:

Leaganul

Acest mod clasic de alaptare presupune sa-ti tii bebelusul cu mana dreapta, in timp ce el suge de la sanul drept (cand il vei muta la sanul stang, automat, il vei sustine cu bratul stang). Corpul lui este intors complet catre tine, cu fata, genunchii si stomacul orientati spre tine. Cealalta mana a ta se infasoara in jurul capului micutului, pentru a-i sustine gatul, capul si coloana.

Tu poti sta in sezut, pe un scaun, pe un fotoliu sau pe o canapea. S-ar putea sa ai nevoie de niste perne in jurul tau, pentru a-ti fi mai usor. Important de mentionat este ca, indiferent de pozitia pe care o alegi, spatele tau trebuie sa fie drept, rezemat de un spatar. Tendinta mamelor este aceea de a se apleca putin in fata, pentru a le fi mai usor micutului sa suga, lucru total gresit. Daca ti se pare ca bebelusul nu ajunge la san, ridica-l cu ajutorul unei perne pentru alaptat.

„Poseta“ sau „Sub brat“

Pentru aceasta pozitie, iti vei tine bebelusul asa cum tii o poseta la subrat sau o minge de fotbal american, cum ai vazut in filme. Daca iti vei alapta copilul la sanul stang, il vei sustine cu mana stanga, capul ajungand cu usurinta la san, in timp ce corpul este „incolacit“ in jurul tau, pe partea stanga. Mana dreapta iti ramane libera, pentru a-ti sustine sanul. Cand vei dori sa-l muti la sanul drept, toata teoria se modifica pentru bratul drept. Asaza-l astfel incat sa nu intampini nici o rezistenta atunci cand ii sustii capul in timpul alaptarii. In timp ce capul lui se sprijina pe palma ta, tine-i spatele cu antebrat-ul. Cel mai bine se potriveste mamicilor care au suferit o cezariana si le este greu sa-si tina copilasul in brate sau mamelor care au gemeni. Si pentru aceasta pozitie, vei avea nevoie de o perna pentru alaptat sau ceva care sa sustina trunchiul micutului tau.

Intr-o parte…

Daca nu stiai, poti alapta si atunci cand stai pe o parte in pat, folosind cateva perne puse intr-o parte pentru a te sprijini. Iti mai poti pune o perna intre cap si umeri si una intre genunchi. In aceasta pozitie, apropie bebelusul de san si tine-i capul cu mana destul de aproape pentru a-l putea alapta. Eventual, pentru a fi intr-o pozitie confortabila, ii poti pune sub cap o mica pernuta. Pentru a evita ca micutul sa se rostogoleasca pe spate, foloseste o paturica rasucita pe care sa o asezi sul la spatele lui. Aceasta pozitie este ideala pentru mamele care au suferit o epiziotomie sau care mai au inca dureri de la o incizie abdominala, necesara in cazul operatiei cezarienei.

Pe vertical

Pentru mamele care au sanii foarte plini de lapte, cea mai buna pozitie de alaptare este cea in care bebelusul sta aproape vertical si este sustinut de catre mama cu ambele maini. Astfel, sanul fiind foarte plin, cel mic s-ar putea ineca din pricina debitului mare de lapte. Mama poate sta in picioare sau in sezut pe un scaun, avand spatele drept.

Foarte important de mentionat este faptul ca nu trebuie sa subestimezi puterea cu care cel mic apuca si suge de la sanul tau, astfel incat daca nu s-a facut atasarea corecta la san sau daca se afla deja la finalul mesei sa incerci pur si simplu sa-i tragi sanul din gurita. Astfel, te poti alege cu umflaturi si dureri ale sanilor. Cel mai indicat ar fi sa-i bagi usor degetul mic in gurita bebelusului, pana cand el va elibera sanul.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here