Suntem tot mai ocupati, mai stresati, ne facem atatea griji inutile si avem atatea liste intregi de activitati de bifat. Si stii ce ar fi cel mai bine sa faci acum? Sa te opresti din ce faci (nu, nu e nimic mai important!). Mergi si cuprinde-ti copilul! Zambeste-i! Mangaie-l pe capsor. Vorbeste-i! Spune-i cat de mult il iubesti. Da, acum!
Si daca tot nu te-am convins, atunci iti voi scrie mai jos, pe scurt, care este legatura dintre afectiunea primita in copilarie si sanatatea, dar si fericirea viitorului adult.
Citeste si: Fii prezent in viata copilului tau! Prezent cu adevarat!
Tot mai multe studii subliniaza faptul ca gesturile de caldura, exprimate de catre parinti au un impact major in mai toate aspectele vietii copilului.
Pe scurt: multa afectiune din partea parintilor, primita in copilarie, inseamna stima de sine si performante academice crescute, o mai buna comunicare parinte-copil, probleme psihice si comportamentale reduse etc. Iar la polul opus se afla copiii care nu au primit afectiunea de care au nevoie, iar acest lucru se observa mai tarziu, printr-o stima de sine scazuta, ostilitate, agresivitate, anxietate, comportamente antisociale etc.
In 2010 un studiu a aratat ca bebelusii cu mame atente, grijulii si care isi exprima in mod repetat afectiunea fata de micuti, cresc mult mai fericiti, mai sanatosi si mai putin nelinistiti, scrie mother.ly. Studiul a fost efectuat de catre cei de la Universitatea Duke de Medicina si la care au participat 500 de oameni.
Citeste si: Ce isi va aminti copilul … despre tine?
Atunci cand bebelusii aveau 8 luni, psihologii au urmarit interactiunea dintre mame si copilasi acestora, iar apoi le-au facut teste pentru a le observa dezvoltarea. Cercetatorii au notat, pe o scara de la 1 la 5, afectiunea si atentia oferita de mame pentru bebelusi (in care 1 insemna “negativ”, iar 5 insemna “extravagant”). Studiul a aratat ca 9% dintre mame au aratat un comportament scazut de afectiune, in 85% dintre cazuri – un comportament normal, iar in 6% – un nivel foarte inalt de afectiune.
30 de ani mai tarziu, aceleasi persoane au fost intervievate si testate pentru a li se observa sanatatea emotional. Adultii proveniti de la mamele care au oferit un nivel ridicat de afectiune erau mai putin stresati, cu un nivel de inteligenta emotionala crescut, cu mai putine episoade de anxietate, fara probleme comportamentale etc.
Alte studii (UCLA, 2013, dar si Universitatea Notre Dame, 2015) au aratat ca nu este suficient doar sa-i spui copilului ca il iubesti. Trebuie sa-i arati! Zambeste-i, mangaie-l pe capsor, cuprinde-l des, ofera-i pupici pe obrajori, ia-i manuta in mana ta etc.
Sper ca de aceasta data te-am convins, de aceea, opreste-te din ce faci acum, mergi si cuprinde-ti copilul! Pentru sanatatea lui! Pentru un viitor adult fericit!
S-ar putea sa-ti placa si: Parentingul de azi: esti o mama perfecta? 🙂