Cucuiele si zgarieturile sunt constructive!

Stiu ca-i doresti binele copilului. Si ti-ai dori sa nu sufere niciodata de vreo zgarietura sau sa nu fie vreodata dezamagit de ceva. Dar cucuiele si zgarieturile din copilarie sunt constructive, il invata cum sa faca fata lucrurilor, atunci cand va fi adult. Pentru ca nu vei putea fi mereu langa el!

Copilul are nevoie sa-si asume riscuri

Puiul tau a avut parte de cateva zgarieturi la genunchi doar pentru a experimenta acea victorie, atunci cand a reusit sa mearga singur pe bicicleta… Ei bine, aceasta este o lectie cu adevarat minunata. Si asumata.

Cum sa faci, astfel incat sa te poti convinge ca, lasandu-ti copilul sa-si asume cateva riscuri mici, riscuri potrivite varstei lui, toate acestea fac parte din cresterea si dezvoltarea lui sanatoasa?

Citeste si: Copilul are nevoie sa se joace… chiar si in noroi!

Hai sa invatam sa scoatem copilul din acel bol de sticla in care am vrea sa-l tinem, ca sa-l protejam de toti si de toate. Pentru ca ne dorim sa-l stim fericit. Ne dorim sa stim ca orice ar fi, va sti sa se descurce  atunci cand va fi mare. Si poate ca ne va si multumi atunci, asa, in gand.

Riscurile sanatoase si potrivite varstei lui, il vor motiva sa incerce. Si sa incerce din nou, daca este nevoie!

Fetita ta merge la ore de balet. Pentru ca acolo merg multe fetite, asa, ca ea. Pentru ca toate acele fetite poarta “tutu” si poante, si se misca gratios. Si poate ca ea nu va fi niciodata o balerina adevarata. Poate ca niciodata nu va avea un rol principal in spectacol. Dar faptul ca va merge acolo, va fi motivata sa exerseze, sa devina o balerina, asta este, de fapt, tot ce conteaza. Mai bine sa fie dezamagita ca a incercat, decat ca nu a facut-o niciodata, nu-i asa?

Si daca va fi dezamagita? Ei bine, asteapta-te si la astfel de emotii. Ba chiar si la lacrimi. Fii acolo pentru ea, arata-i ca nu e singura si ca ii intelegi supararea. Va intelege ca si cel mai “ingrozitor” scenariu (in acel caz, ca nu a ales-o profesorul de balet sa fie balerina cu rol principal), de fapt, nu e deloc “sfarsitul lumii” si ca poate sa depaseasca, pe viitor, orice.

Citeste si: Cele 7 secrete ale copiilor fericiti. Tu le stii?

Riscurile sanatoase si potrivite varstei lui, pot fi diminuate cu intelepciune de parinte

Atunci cand baiatul tau de 5 ani invata sa mearga pe bicicleta, nu te apuci sa ii netezesti cararea, ci ii pui casca pe cap, genunchiere la picioare, ii zambesti si-l incurajezi sa pedaleze.

Atunci cand copilul tau isi doreste sa invete sa inoate si sa se scufunde, pentru a preveni situatiile neplacute, il duci la o piscina unde sunt instructori speciali care stiu ce si cum sa-l invete pe copil. Si care-l pot face sa se simta in siguranta, in timp ce copilul da energic din manute si picioruse.

Riscurile sanatoase si potrivite varstei il vor ajuta sa fie mai increzator in propriile forte

Dezamagirile din copilarie sunt reale. Si nu sunt deloc “copilarii”. Exista studii in care s-a aratat ca un copil trece mult mai repede si mai usor peste aceste dezamagiri si invata astfel sa fie mai increzator, atunci cand va fi adult. Diferenta este ca va avea aceste abilitati “invatate” inca din copilarie, atunci cand erau parintii langa el si il sustineau si il intelegeau mereu, dar il si incurajau sa tot incerce. Increderea in fortele proprii s-a format atunci, in copilarie, cand mama si tata l-au lasat sa-si asume riscuri. Si au inteles ca zgarieturile si cucuiele sunt constructive. Bine, ce era in sufletul lor, doar ei au stiut, dar te-au lasat sa-ti dezvolti toate aceste abilitati!

S-ar putea sa-ti placa si: Jocurile copilariei noastre… Ti le mai amintesti?

Autor: Inga Stoian

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here