Bebelusul tau creste mare si a venit momentul sa treaca la o alimentatie mai variata, poate ca a inceput diversificarea, dar deja pare plictisit de aceleasi alimente sau din contra, este curios si dornic sa incerce tot ce vede pe masa? Atunci este important sa stii ca pe langa introducerea solidelor il inveti ce si cum sa manance, pentru ca obiceiurile alimentare corecte se invata de cand este bebelus.
Citeste si: Este copilul meu pregatit, cu adevarat, pentru a incepe diversificarea?
Gusturile se educa!
Nutritionistii atrag atentia, din ce in ce mai mult, ca formarea obisnuintelor in materie de alimentatie si gusturi se formeaza si se educa chiar de mic, de cand este bebelus, iar acest lucru il va feri pe copil sa cada in ispita produselor nesanatoase mai tarziu, de la rontaieli de tipul cracks-urilor, chips-urilor, pana la mancarurile de tip fast food si bauturi indulcite si acidulate.
Testarea alimentelor sanatoase
Una dintre opiniile specialistilor sugereaza ca e foarte important sa-l obisnuiesti pe bebelus de mic cu gusturi cat mai variate si mai diferite ale unor alimente sanatoase, singurele mentiuni in privinta micutilor este sa fii atent la alimentele alergenice si la faptul ca solidele se introduc treptat.
Citeste si Cand este bebelusul pregatit pentru autodiversificare?
Asa ca testatul alimentelor este solutia: da-i bebelusului dintr-un singur aliment nou la o masa, apoi asteapta trei zile sa vezi daca are vreo reactie alergica. Nu uita ca trebuie sa actionezi progresiv- incepe cu portii mici care cresc treptat. In caz de reactii adverse (diaree, varsaturi, eruptie cutanata etc), suprima alimentul si incearca din nou dupa minim 2 saptamani. Un alt aspect important este ca alimentele sa fie proaspete, preparate pentru masa respectiva si sa fie oferite inainte de a fi alaptat sau de a-si primi portia de lapte formula.
Scapa de monotonie!
Sunt cateva idei care sa te faca sa scapi de monotonia acelorasi alimente sau a celebrelor cereale pentru bebelusi. Fii mai creativa! Si chiar daca multe dintre optiuni nu par a fi potrivite gustului tau, poti sa ai supriza sa descoperi ca bebelusul tau chiar este incantat de ele, scrie eatingwell.com. Fructele acrisoare, desi poate parea surprinzator, dar multi bebelusi accepta destul usor gustul acestora. In acest sens poti incerca putin piure de prune sau de visine/cirese, bineinteles, fara coaja si samburi. Dintre legumele crucifere, fasolea verde si cartofii dulci sunt considerate ideale pentru copii. Dar ce zici de napi si conopida? Bune de asemenea! Ca si broccoli sau varza, varza de Bruxelles. Sunt toate pline de nutrienti si doar pentru ca nu reprezinta o obisnuinta pentru tine nu inseamna ca bebelusului nu i-ar placea sa le guste.
Citeste si: Totul despre cei mari si cei mici cu alergii si intolerante alimentare