Cand este bebelusul pregatit pentru autodiversificare?

Din ce in ce mai multe mame considera ca autodiversificarea este o optiune buna pentru a-i introduce bebelusului alimentele solide. Poate chiar mai buna decat metoda clasica, si anume, diversificarea cu piureuri si mancare pasata. Dar de ce sa optezi pentru autodiversificare? Si mai ales, cand este pregatit bebelusul pentru autodiversificare?

Citeste si: Este copilul meu pregatit, cu adevarat, pentru a incepe diversificarea?

Atunci cand un bebelus este autodiversificat…

  • Bebelusul este incurajat sa petreaca timpul impreuna cu familia. Sa stea la masa (bine, asezat la masuta lui, dar aceasta amplasata imediat langa masa unde mananca toti membrii familiei!).
  • Bebelusul are posibilitatea sa (va) observe, sa (va) imite, sa invete cum se procedeaza cu anumite alimente. Si mai ales, sa observe ce alegeri faceti si voi!
  • Bebelusului i se ofera libertatea de a explora gusturi si texturi. Daca ii pui intr-o farfurie 3-4 felii de legume diferite facute la abur, puiul tau va decide singur cu care anume ar dori sa inceapa, care i se pare interesanta la culoare. Va lua acea felie de leguma in manuta si o va examina, o va strivi, o va duce la gurita. Pe scurt, are posibilitatea sa o descopere din toate punctele de vedere.
  • Bebelusul decide ce si cat sa manance. Daca ii este foame si este interesat de mancare, cu siguranta va manca! Daca nu pare deloc interesat sa manance, ci mai mult sa se joace, ei bine, este in regula si asa.
  • Bebelusul va invata mai repede sa manance: se dezvolta mai repede coordonarea manuta-gurita, va invata sa mestece (asta dupa ce va “molfai” tot ce prinde!).

Citeste si: Atentie la deshidratarea in cazul bebelusului!

Dar cand este bebelusul pregatit pentru a incepe autodiversificarea?

  • Specialistii spun ca introducerea alimentelor solide ar trebui inceputa in jurul varstei de 6 luni. Unii sunt pregatiti sa „exploreze” mancarea la 5 luni si jumatate, altii abia de pe la 8 luni par interesati si de altceva decat lapte matern sau formula.
  • Bebelusul poate sa stea asezat singur.
  • Copilul incepe sa aiba din ce in ce mai putin reflexul de gag – adica de a impinge mancarea afara daca este aproape de caile respiratorii. Atentie! Multi parinti sunt speriati de reflexul de gag si il confunda cu inecul. Specialistii spun ca incepand cu 6 luni pana spre 8 luni acest reflex treptat scade.
  • Observi ca bebelusul incepe sa imite “mestecatul” (da, chiar daca in gurita are doar cativa dintisori sau poate ca nu are niciunul!).
  • Bebelusul se arata interesat de ceea ce aveti voi pe masa atunci cand mancati, se intinde sa apuce din mancarea din farfurie.

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here