Mami, ii dai sau nu suzeta bebelusului?

Mami, ii dai sa nu suzeta bebelusului? Vezi argumentele pro si contra. Parerile sunt impartite. Unii considera ca suzeta are mai multe avantaje decat dezavantaje. Altii considera ca sunt prea putine beneficiile folosirii unei suzete si ca nu ar trebui sa iei in calcul utilizarea acesteia. Atunci unde e adevarul? Probabil undeva pe la mijloc. Cert e ca fiecare mama va decide ce e mai bine pentru puiul sau.

DA pentru suzeta

Fiecare copil este diferit. Iar la unii copii reflexul de supt este mai pronuntat, au pur si simplu aceasta nevoie de a se linisti, de a se simti confortabil. De cele mai multe ori, aceasta nevoie e satisfacuta prin alaptare, dar exista si bebelusi alaptati care mai “trebuie” sa-si suga si degetele. Unii ii mai spun suptul “non-nutritiv”. Sugerea degetului mare in cazul bebelusilor este, cu siguranta, o alegere fireasca, “mai naturala” decat suzeta, iar multi parinti prefera sa evite acest obicei prin folosirea suzetei (bebelusul este “educat” din start sa nu-si suga degetul mare), scrie ahaparenting.com.

Citeste si: Cat timp ar trebui sa alapteze mamele?

Stiai ca Academia Americana a Pediatrilor chiar recomanda folosirea suzetelor pentru primul an de viata a copilului, demonstrand ca suzetele scad riscul sindromului mortii subite la bebelusi (SIDS). Marea mentiune a celor de la AAP este ca sa nu se inceapa utilizarea suzetei decat dupa ce bebelusul face o luna si atunci cand procesul alaptarii a fost deja stabilit, astfel introducerea suzetei nu va interfera cu alaptarea.

Bebelusului ii este mai usor sa apuce cu gurita “mamelonul” artificial, de aceea s-ar putea ca tetinele si suzetele sa fie preferate de micut la inceput. Pentru o stabilire mai rapida si mai eficienta a procesului de alaptare, mamele ar trebui sa evite suzetele, cel putin in primele saptamani ale bebelusului. Folosirea prea devreme a suzetei il poate deruta pe sugar si ii submineaza capacitatea acestuia de a se atasa corect la san. Iar o atasare incorecta la san ii poate aduce mamei rani si dureri la sani, iar bebelusului frustrari ca nu se poate bucura de “mancarea lui preferata” si uneori ajunge in situatia de a refuza sa mai fie alaptat.

Citeste si: Folosirea laptelui praf in maternitate asociata cu o durata mai scurta a alaptarii

 NU pentru suzeta

Alaptarea la cerere este cea mai buna modalitate pentru stimularea productiei de lapte si exista pediatri care sustin ca aceasta practica ar trebui mentinuta inca multe luni dupa stabilirea procesului de alaptare. Bebelusii mananca in timpul noptii cam o treime din totalul consumului pe o zi, astfel ca unii sunt impotriva folosirii suzetei pe timpul noptii: calmarea bebelusului pe timpul noptii cu ajutorul suzetei poate duce la o scadere a cresterii in greutate a bebelusului, dar si la scaderea productiei de lapte si de aici, poate chiar la unele probleme de sanatate pentru mame: infundarea canalelor mamare, mastite etc.

Unii experti care sustin atasamentul parental spun ca plansul bebelusului este legat deseori si de nevoia lui de a se conecta cu mama, de a simti iubirea acesteia. Copilul este dornic de “hrana emotionala”. Oferindu-i suzeta nu-i raspundem nevoii bebelusului de a se conecta cu mama.

In loc de concluzie

Suzeta ar putea fi un real aliat in cazul in care mama este extenuata si nu gaseste alte mijloace de a-si linisti copilul. Decat sa-l lase pe copil sa planga (atunci cand plange corpul bebelusului produce hormoni de stres), ar putea fi “salvata” de micul sau aliat –suzeta. Pe de alta parte, bratele mamei, alaptarea la san si mai ales, dragostea mamei sunt lucruri pe care suzeta nu le-ar putea inlocui, nu-i asa? Atunci unde e adevarul? Probabil undeva pe la mijloc. Cert e ca fiecare mama va decide ce e mai bine pentru puiul sau.

S-ar putea sa te intereseze si: Copiii care seamana cu tatii sunt mai sanatosi

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here