Mama se reintoarce la serviciu, dupa concediul postnatal. Oare ce simte?

Fiecare femeie este diferita, iar in momentul in care devine mama, este si mai imprevizibila. Cu toate acestea, exista cateva schimbari cu care s-ar putea sa se confrunte, atunci cand se reintoarce la serviciu, dupa concediul postnatal. Afla aici care sunt acestea.

Citeste si: Cum il ajuti pe copil sa depaseasca anxietatea de separare?

Te simti vinovata

Sentimentul de vina pe care-l simte o mama, atunci cand se reintoarce la serviciu, este cat se poate de real si de crunt. Rar mi-a fost dat sa aud de la vreo mama ca i-a fost foarte usor sa se reintoarca la serviciu si ca din prima zi a reusit sa se reacomodeze lejer cu acea noua viata.

Toate mamele cu care am discutat acest subiect mi-au spus ca oricat de mult isi doreau sa se intoarca la serviciu, indiferent de cat de minunat era acesta, sentimentul de vinovatie pe care-l simteau era cat se poate de prezent si ca a durat ceva timp pana cand au reusit sa treaca peste acea etapa, sa se “ierte” si sa se accepte.

Citeste si: Hai la scoala/gradinita!

Ai nevoie de o perioada de reacomodare

Pentru fiecare femeie este diferit. Aceasta perioada poate insemna pentru o mama o saptamana, pentru alta mama o luna sau chiar mai mult. In cele din urma, toate mamele reusesc sa-si gestioneze emotiile, sa-si ajusteze nevoile si incearca sa jongleze intre sarcinile si responsabilitatile de acasa si cele de la serviciu.

Si toate mamele sustin ca un “ajutor” bun in toata aceasta reacomodare este atunci cand isi vad copilul integrat la gradinita, ca il vad pe copil fericit alaturi de bona, de bunica, de ruda, de oricine il ingrijeste atunci cand mama e la serviciu.

Simti ca trebuie sa le demonstrezi celorlalti si tie ca poti (mai) multe

Multe mame atunci cand se reintorc la serviciu au impresia ca vor fi judecate sau pur si simplu, isi fac mult prea multe griji ca nu se vor descurca cu sarcinile pe care le au de facut sau ca nu vor mai fi apreciate la fel ca inainte.

Existe si mame care incearca sa-si ia sarcini si responsabilitati in plus pentru ca simt nevoia sa-si demonstreze sau sa le demonstreze celorlalti ca sunt competente, ca pot, ca reusesc. Specialistii sustin ca acest lucru este firesc, atata timp cat munca in plus este intr-adevar observata si apreciata de ceilalti.

Simti ca esti mai eficienta in tot ceea ce faci. Si chiar esti!

Chiar daca erai destul de productiva si inainte, dupa ce ai devenit mama, s-ar putea sa descoperi ca ai mai multe abilitati de gestionare eficienta a timpului.

Stii cat de organizate si eficiente devin femeile la serviciu dupa ce devin mame si ca stiu ca trebuie sa finiseze un proiect, o sarcina pentru a merge sa-si ia copilul de la gradinita sau de la scoala? Uite asta “da” prioritizare si eficienta, domnilor!

Autor: Inga Stoian

Citeste si: Mama chiar stie ce-si doreste copilul! Intuitiv, spun cercetatorii

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here