Inteligenta artificiala, folosita pentru descifrarea plansului bebelusilor

Inteligenta artificiala este folosita pentru descifrarea plansului bebelusilor. Un program a carui tehnologie este similara asistentului virtual Alexa al platformei Amazon, menit sa descifreze nevoile indicate de plansul bebelusilor, precum foamea, schimbarea unui scutec murdar si durerea, a fost creat de o echipa internationala de cercetatori, potrivit dpa.com.

Citeste si Raspunde-i bebelusului intotdeauna atunci cand plange!

Bebelusii pot plange din numeroase motive si, de obicei, dupa o perioada, parintii reusesc sa interpreteze de cele mai multe ori corect cauza. Insa multi parinti sunt stresati pentru ca le este dificil sa inteleaga exact problemele copiilor.

Un grup international de cercetatori a dezvoltat un program bazat pe inteligenta artificiala care poate fi util in acest sens.

Cercetatorii spun ca programul poate face distinctia intre plansul normal, provocat de foame sau nevoia de contact fizic, si cel special, cauzat de diferite boli, dureri.

Identificarea tiparelor in ceea ce priveste plansetele bebelusilor a fost dificila pentru cercetatori, dar cel mai recent program bazat pe inteligenta artificiala creat de acestia a reusit acest lucru.

Echipa a inclus cercetatori de la Institute of Electrical and Electronics Engineers, o asociatie mondiala de ingineri cu sediul la New York, SUA, si de la Chinese Association of Automation, din China.

Vezi si S-a inventat monitorul care iti spune de ce plange bebelusul tau

Sistemul pus la punct de acestia foloseste algoritmi de recunoastere automata a vorbirii, aceeasi tehnologie utilizata pentru conceperea asistentilor virtuali folositi de companii precum Google si Amazon, pentru a detecta si interpreta diferitele caracteristici ale plansetelor bebelusilor. Cercetatorii au folosit un proces numit „detectare comprimata” – care reconstruieste semnale bazate pe date incomplete – pe care l-au aplicat pentru a recunoaste si clasifica caracteristicile plansetelor, pentru a determina motivul acestora si cat de urgenta este nevoia respectiva.

In afara de faptul ca este un instrument util parintilor, programul poate fi folosit de angajatii din sistemul de sanatate care se ocupa de ingrijirea bebelusilor.

Autorii programului spun ca vor incerca sa creeze produse care sa poata fi folosite in spitale si centre de cercetare medicala.

Sursa: Mediafax

Citeste si De ce plange bebelusul?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here