Importanta colostrului si povestea baietelului care a murit de deshidratare

Importanta colostrului nu este un mit, ci o realitate. Plecand de la povestea baietelului care a murit de deshidratare, puteti trage singuri o concluzie, dragi parinti! Mamei i-a luat cinci ani pana sa impartaseasca celorlalti experienta neplacuta prin care a trecut, din doua motive: a simtit prea multa durere in urma pierderii copilului ei si i-a fost teama ca va fi judecata. A simtit ca a venit momentul, dupa cei cinci ani grei, sa se deschida in fata celorlalti si sa povesteasca cum s-a intamplat ca fiul ei sa moara din cauza deshidratarii dupa doar trei zile de viata. Mama isi doreste ca povestea ei sa salveze si alti copii, iar alti parinti sa nu treaca prin aceleasi suferinte enorme ca ea.

Pe blogul Fundatiei „Alaptarea este cea mai buna solutie” (Fed is Best) din America, Jillian Johnson a povestit cum baietetul ei a murit in urma cu cativa ani din cauza deshidratarii. Regretul acesteia este ca nu a stiut sa-i ofere micutului, la timp, lapte cu biberonul pentru a vedea daca este hranit indeajuns.

In timpul perioadei de sarcina, Jillian impreuna cu sotul ei si-au spus ca trebuie sa fie cei mai buni parinti cu putinta, asa ca s-au informat despre tot ce inseamna alaptat si tot ce presupune cresterea armonioasa a unui copil, scrie Parents.

Citeste si Stii ce inseamna hidratarea corecta in cazul copiilor mici?

Fiul acesteia s-a nascut intr-o maternitate Baby Friendly, unde se pune accentul pe conexiunea dintre mama si copil si unde alaptatul este obligatoriu, asa cum recomanda si Organizatia Mondiala a Sanatatii. Intr-o astfel de maternitate, copilului nu i se va da lapte praf pana cand proasptata mamica nu va aduce, ca dovada, o prescriptie medicala semnata de un medic pediatru care sa conteste faptul ca aceasta nu poate alapta din cauze medicale.

Landon, asa cum se numea micutul, a venit pe lume in urma unei operatii urgente de cezariana, dar chiar si dupa aceasta interventie medicala, povesteste mama, a stat tot timpul la pieptul ei si a fost doar alaptat.

„Landom a fost alaptat tot timpul, chiar si cativa consultanti in alaptare ne-au vizitat si m-au asigurat ca bebelusul este in regula. Doar unul dintre acestia m-a atentionat ca s-ar putea sa am o problema de a produce lapte mamar. Motivul ar fi fost din cauza diagnosticului de sindrom ovarian polichistic si astfel era destul de dificil pentru o femeie, ca mine, cu o instabilitate hormonala sa produca lapte mamar”, povesteste Jillian.

In schimb, micutul plangea tot timpul cu exceptia momentului cand era pus, din nou, la pieptul mamei. Landon a fost alaptat timp de noua ore in prima sa zi de viata. Dupa cele doua zile de supravietuire, micutul a pierdut aproape 10% din greutatea sa, ceea ce este firesc pentru un bebelus alaptat sa i se intample asta. Chiar daca mama isi facea griji daca fiul ei primea suficient lapte, a avut incredere in parerile specializate pe care le primea.

La mai putin de 12 ore dupa ce parintii si-au adus pruncul acasa, mai precis dupa doar trei zile, Landom a intrat in stop cardio-respirator, ca rezultat al deshidratarii.

Cel mai bun sfat pe care l-a primit de la unul dintre medicii de la Unitatea de Ingrijire Intensiva Neonatala (Neonatal Intensive Care Unit, presc. NICU) a fost ca: „pentru a te asigura ca bebelusul este hranit corespunzator, solutia potrivita este sa-l alaptezi cu biberonul pentru a tine cont de cantitatea de lapte consumata de acesta”.

„Daca as fi putut sa dau timpul inapoi, dupa ce medicul mi-a spus asta…”, povesteste, cu tristete, mama baiatului.

Citeste si Hidratare corecta pentru bebe: cata apa trebuie sa consume zilnic

Deshidratarea bebelusului este o experienta care se intampla foarte rar. In plus, copilul poate primi multe beneficii atunci cand este hranit, chiar si cu o mica cantitate de colostru. Este firesc sa existe cateva zile pana cand mama poate sa produca lapte mamar. Dr. Prete, medic pediatru la un spital de copii din Orlando, mentioneaza ca pot fi intre trei si cinci zile pana cand laptele mamar isi face prezenta.

Colostrul este laptele mamar care apare, initial, in timpul perioadei de sarcina, dar si in primele zile dupa nastere. Colostrul este un lichid concentrat si gros, de culoare galbuie. Acesta apare intr-o cantitate mica, dar are multe beneficii pentru bebelus, scrie Parents.

„Colostrul contine tot ce are nevoie un bebelus in cantitatile potrivite. Este sarac in zahar si bogat in proteine, iar multe dintre acestea vin sub forma de factori imunitari, cum ar fi secretia de imunoglobulina A, care protejeaza intestinul bebelusului de bacterii sau virusuri declansatori de infectii”, explica dr Joan Meek, presedintele sectiei de alaptare din cadrul Academiei Americane de Pediatrie.

„Unele femei vor observa ca in ultimele luni de sarcina vor incepe sa secrete cantitati mici din aceasta substanta galbuie grasa, in timp ce la alte femei secretia poate sa apara mult mai devreme, iar la altele deloc. Aceasta diferenta privind scurgerea de colostru inainte de nastere nu are vreo legatura cu cantitatea de lapte care se va produce, odata ce copilul s-a nascut”, se arata pe siteul clinicii medicala Regina Maria.

Pentru a evita murdarirea bluzei/tricoului, se pot pune tampoane de vata pentru a absorbi colostrul sau tampoane speciale pentru alaptat. In schimb, este necesar sa se schimbe cat mai des pentru a nu ramane cu tampoanele de vata invechite.

Dr. Prete sfatuieste proaspetele mamici sa verifice colostrul, fizic, pentru a se asigura ca bebelusul este hranit suficient. „Mamele trebuie sa verifice, pe mana, daca au colostru. O lingura minima cu acest lichid (sau cinci mililitri) la o masa de alaptare este indeajuns”.

Exista cateva semnale de alarma de care parintii trebuie sa tina cont atunci cand vine vorba despe deshidratarea bebelusului, si anume:

  • Mama nu poate verifica daca are colostru sau lapte mamar;
  • Bebelusul este intr-o permanenta stare de infometare sau nu pare satisfacut, ceea ce se poate transforma in crize incontrolabile de plans. Copilul trebuie sa aiba si perioade in care se simte satisfacut, in urma alaptarii, si sa aiba un program de somn;
  • Nu exista scutece ude sau murdare;
  • Pierderea greutatii.

Medicul pediatru recomanda parintilor sa verifice, in prima zi de viata a bebelusului, si in urmatoarele numarul scaunelor si urinii din scutece.

In cazul unei deshidratari usoare, parintele ii poate da sugarului o solutie cu saruri de rehidratare, cate o lingura la fiecare 15-20 de minute. Daca este vorba despre un copil mai mare de un an, va avea nevoie de 1-2 linguri la fiecare 15-20 de minute.

Simptomele unei deshidratari usoare/moderate sunt: limba uscata, lacrimi putine sau deloc atunci cand copilul plange, puls rapid, stare de nervozitate, absenta scutecelor umede etc.

Simptomele unei deshidratari severe sunt: gura uscata si lipicioasa in interior, piele uscata sau cleioasa, inactivitate, atentie redusa, un punct moale pe capul sugarului infundat, lipsa urinarii la bebelus mai mult de opt ore, respiratie profunda, puls rapid sau slab s.a.

Totodata, medicul specialist sfatuieste ca fiecare mama sa discute cu medicul sau pediatru despre hidratarea corecta a bebelusului si daca are permisiunea sa-l hraneasca cu formule de lapte, a mai precizat Parents.

Citeste si Atentie la deshidratarea in cazul bebelusului!

Autor: Andreea Borcila

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here