Despre cresterea gemenilor in primele luni de viata

Imagine de Karen Warfel de la Pixabay

Sa fii parinte este o binecuvantare. Sa fii parinte de gemeni, inseamna ca binecuvantarea…se multiplica! 🙂

Atunci cand vorbim despre gemeni, ne si imaginam doi bebelusi imbracati identic, draguti, numai buni de pozat. Bineinteles! Doar ca nu atunci cand le este foame, somn, cand au scutecul plin, cand au colici, cand s-au plictisit, cand… ai inteles ideea. Pe scurt, bucuria e dubla, dar si munca este pe masura. Hai sa discutam despre cresterea gemenilor in primele luni de viata si sa invatam din sfaturile oferite de specialisti, dar si de alti parinti de gemeni.

Poate arata la fel, dar sunt diferiti. Fie ca este vorba despre gemeni univitelini (cand seamana din punct de vedere fizic ca doua picaturi de apa) sau bivitelini (seamana intre ei ca fratii obisnuiti), fiecare bebelus in parte are propria personalitate si se dezvolta in felul sau, si uneori o metoda de parentimg folosita in cazul unuia dintre bebelus s-ar putea sa nu functioneze deloc in cazul celuilalt.

Vorbeste cu ei cat mai mult. Bine, recomandarea de a vorbi cu bebelusul este valabila in cazul oricarui proaspat parinte, dar cumva specialistii tind sa-i indemne mai mult pe parintii de multipleti. Cercetarile arata ca gemenii isi insusesc limbajul mai lent decat ceilalti copii, de aceea trebuie incurajati chiar de la inceput. Povesteste-le, spune-le, arata-le, chiar daca sunt mici si nu inteleg inca nimic.

Odiha parintilor este esentiala. Tuturor proaspetilor parinti le se recomanda sa incerce sa se odihneasca atunci cand bebelusul acestora adoarme. Dar in cazul parintilor de gemeni, atunci cand micutii adorm impreuna in acelasi timp, este vital ca ingrijitorii acestora sa se odihneasca. Somn, apoi treburi casnice!

Aproape unul de celalalt. Se recomanda ca fiecare bebelus sa doarma in propriul patut, dar acestea sa fie alaturate. Exisrta o relatie speciala intre gemeni, iar aceasta ar trebui incurajata inca de cand sunt mici, spun specialistii. Se spune ca nou-nascutii gemeni adorm mai repede daca se simt sau se aud unul pe celalalt aproape. Pe masura ce cresc, gemenii pot incepe sa se deranjeze unul pe celalat, mai ales daca au ritmuri de somn diferite si se trezesc la ore diferite.

Cere si accepta ajutorul! Imparte responsabilitatile cu partenerul, ia in considerare sa angajezi o bona, accepta ajutorul bunicelor, daca este cazul, surorii, cumnatei, prietenei, fie ca este vorba despre cumparaturile cu cele necesare pentru casa sau micuti, fie ca este vorba despre timp pentru tine, pentru a-ti face un dus, pentru a te odihni un pic. Orice ajutor este binevenit, de aceea recomandarea altor parinti de gemeni este sa accepti si sa fii recunoscator.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here