De Ziua Mondiala a Prematurilor, Superbebe ii cuprinde pe toti micii luptatori!

Stiai ca Romania este pe primul loc in Uniunea Europeana la mortalitate intantila? Pe scurt, cam 6.7 bebelusi (potrivit Eurostat, pe 2017) mor la fiecare 1000 de copii nascuti. Un bebelus moare la fiecare 6 ore. In Romania, aproximativ 1400 de bebelusi mor pe an, iar principala cauza este nasterea prematura. Pentru ca astazi, 17 noiembrie 2020 este Ziua Internationala a Prematurilor, Superbebe lanseaza un semnal de alarma asupra acestor cifre ingrijoratoare, dar in acelasi timp ii cuprinde pentru toti micii luptatori.

Citeste si: Ingrijirea spitaliceasca a unui bebelus prematur

Sunt considerati bebelusi prematuri cei nascuti inainte de saptamana 37 de sarcina. La nivel mondial, 1 din 10 copii se naste prematur. Pe an, in lume, peste 15 milioane de bebelusi se nasc inainte de termen.

In Romania, anual, s-au inregistrat peste 18000 de nasteri premature, potrivit  asociatiaprematurilor.ro. Problema este ca jumatate dintre bebelusii prematuri mor, iar conform Salvati Copiii din Romania “o treime dintre aceste decese pot fi prevenite prin dezvoltarea de programe suport pentru mame si copii, si dotarea maternitatilor si sectiilor de nou-nascuti cu echipamente medicale performante”. In prezent, in Romania exista doar 23 de unitati de nivel III de terapie intensive pentru nou nascuti, dintre care 9 sunt in Bucuresti.

Citeste si: Ingrijirea in stil „Kangaroo” face minuni pentru copiii nascuti prematur

Realitatea suna cam asa: conteaza ce stil de viata ai in timpul sarcinii. Conteaza unde nasti, adica la ce spital. Conteaza daca exista acolo sectie de neonatologie dotata cu incubatoare, de fapt, cu toate echipamentele necesare, de care poate avea nevoie bebelusul mprematur inca din primul minut de viata. Conteaza sa existe si specialisti care sa-i ingrijeasca pe acesti bebelusi prematuri. Conteaza si ce bani ai in buzunar astfel incat sa poti sustine acea ingrijire a bebelusului prematur. Adevarul este ca sunt multe lucruri care sunt importante pentru micutii nascuti prematur. Dar noi ce facem in acest sens?

Citeste si: Ingrijirea unui bebelus prematur: primele zile acasa

Autor: Inga Stoian

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here