Cum te vei simți după cezariană?

Photo by Jonathan Borba, Pexels

Pentru început, este esențial să conștientizezi că cezariana este o intervenție chirurgicală majoră, invazivă, care implică o tăietură în abdomenul și uterul unei femeii, în urma căreia este extras bebelușul. Despre nașterea prin cezariană, explicată pas cu pas poți citi aici. Aceasta ar putea avea un impact mare asupra sănătății fizice și mintale a mamei, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Este esențial să fii cât mai informată despre care sunt etapele unei cezariane, cum te pregătești, care sunt riscurile, dar și despre recuperarea de după. De aceea, am decis să răspundem, pe scurt, la întrebarea ”Cum te vei simți după cezarină?”.

Citește și: Recuperarea după cezariană: sfaturi și atenționări

În România, o femeie care a trecut printr-o cezariană, potrivit recomandărilor va petrece între 3 și 5 nopți la spital, dacă sunt complicații șederea poate fi prelungită.

În cele mai multe dintre cazuri, potrivit politicii unui maternități, dacă lucrurile sunt în regulă după operație și proaspăta mamă nu are nevoie să fie urmărită în secția de ATI, va fi dusă într-o sală de recuperare, în timp ce nou-născutul va fi preluat de cei de la secția de neonatologie. În acest timp, mama are nevoie de odihnă, de liniște, în care timp va începe să simtă că picioarele încep să-ți revină (poți simți furnicături în picioare sau o ușoară mâncărime la nivelul acestora).

Mișcarea fizică va fi o provocare, în special în primele zile, cu toate acestea, la câteva ore de când vei ajunge în sala de recuperare, medicul te va încuraja să te dai jos din pat, ajutată de o asistentă și să faci măcar câțiva pași până la toaletă. Nu forța nimic, ia lucrurile încet, treptat, cere analgezice dacă simți că totul este fizic prea mult de dus pentru tine.

S-ar putea ca un simplu strănut sau o tuse să-ți aducă ceva dureri în plus. Pentru a-ți ameliora disconfortul, oferă puțin ajutor abdomenului, așezând o pernă sau ținând o palmă peste abdomen atunci când strănuți, tușești sau chiar râzi.

Este esențial să te hidratezi cât mai bine și să urmezi intrucțiunile oferite de medic în legătură cu alimentația de după o cezariană. Poți citi aici mai multe.

Odată ce ți-a fost scos cateterul, asistentele te vor încuraja să mergi la baie, iar prima dată cînd vei urina singură poate fi intimidantă. S-ar putea să simți că ai uitat complet cum să urinezi. Relaxează-te, bea puțină apă și știi că în cele din urmă vei reuși.

Dacă ai primit ”ok”-ul de la doctor să faci duș, atunci sfatul celor mai multe mame care au trecut prin cel puțin o cezariană este nu începi să inspectezi incizia, cel puțin nu primele zile. Asistentele și medicul sunt cei care vor verifica dacă este totul ok acolo. Dacă aceasta este prima ta cezariană, este foarte posibil ca incizia să ți se pară destul de înfricoșătoare la început și chiar nu ai nevoie de emoții negative, pentru că acestea nu te ajută deloc cu recuperarea. Fă-ți o favoare și uită-te în altă parte. În schimb, du-te să-ți vezi bebelușul, să-l mângâi, să-l pupi.

S-ar putea să-ți placă și: Ce as fi vrut sa fi stiut inainte de cezariana?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here