Ce as fi vrut sa fi stiut inainte de cezariana?

In Romania aproape 40% din nasteri sunt prin cezariana, in Bucuresti procentul este mai mare, de 60%, de aceea am incercat sa cautam mai multe pareri si detalii astfel incat sa putem raspunde la intrebarea ,,ce as fi vrut sa fi stiut inainte de cezariana?”.

Citeste si: Nasterea cezariana si micile ei inconveniente

Este o operatie majora

Da, desi este foarte des intalnita, cezariana este o operatie majora, de aceea trebuie sa te pregatesti pentru o recuperare de mai lunga durata. Bineinteles, timpul de recuperare poate fi diferit la fiecare femeie care trece printr-o astfel de experienta.

In mod obisnuit, femeia care a nascut prin cezariana sta in spital intre 3-5 zile, in timp ce in cazul nasterii naturale poate pleca acasa dupa 1-2 zile.

,,Dupa nasterea naturala, daca nu exista complicatii, femeia se simte mai bine dupa 1-2 saptamani, in timp ce in cazul nasterii prin cezariana trebuie sa treaca 1-2 luni pentru a ajunge cam in acelasi punct comun”, spune Noel Strong, asistent profesor de obstetrica ginecologie si reproducere umana.

Iti va fi greu sa mergi la inceput

,,M-a durut foarte tare prima data cand m-am dat jos din pat, aveam impresia ca sunt o batrana de 100 ani, care abia de merge si care nu poate sta drept”, scrie o mama pe mother.ly.

S-ar putea ca la inceput sa simti disconfort atunci cand urinezi, atunci cand ai gaze intestinale, sa simti dureri in jurul operatiei sau sa observi ca este putin inflamat locul inciziei. De asemenea, te poti astepta sa simti o anumita amorteala in jurul inciziei si dureri atunci cand stranuti sau tusesti, dar poti ameliora senzatia daca vei plasa o perna pe abdomen, pentru a-ti sustine locul dureros in timp ce tusesti, spre exemplu.

Citeste si: Sfaturi de a te pregati pentru nastere.

Durerea este intensa

Exista destul de multe femei care opteaza pentru nasterea prin cezariana pentru a evita durerea din timpul nasterii naturale, doar ca atunci cand este vorba despre cezariana, aceasta fiind o interventie majora, durerea practic se imparte si se prelungeste pentru o perioada mai lunga de timp.

,,Durerea este centralizata in abdomen si o vei simti atunci cand razi, tusesti, stranuti, te asezi sau te ridici din pat, o sa te doara toate aceste actiuni. Vei fi trimisa acasa cu indemnul de a lua medicamente pentru ameliorarea durerii si cu siguranta ca vei avea nevoie de ele. Nasterea vaginala sau naturala vine si ea cu o doza de durere, in special la expulzie, dar dupa recuperarea este mult mai rapida. Daca vei vorbi cu cineva care a nascut o data natural si o data prin cezariana, iti va spune ca recuperarea de dupa nasterea naturala este mult mai rapida si mai usoara”, sustine Jacques Morits, ginecolog obstetrician la Weill Cornel Medicine.

Accepta medicamentele pentru ameliorarea durerii

Nu este nevoie sa fii razboinica acum, in primele zile de dupa cezariana vei avea nevoie de acele medicamente, tocmai pentru a te ajuta sa te recuperezi si sa faci fata durerii.

Accepta ajutorul

Incepand cu sprijinul atunci cand mergi la toaleta, in primele zile, pana la ajutorul de acasa, atunci cand este vorba despre ingrijirea bebelusului, gatitul si curatenia prin casa. Aminteste-ti ca tocmai ai avut o interventie majora, nu este momentul sa fii super-eroina acum.

Citeste si: Ce trebuie sa stii despre nasterea naturala dupa o cezariana. Avantaje, dezavantaje si recomandari

Nu ridica obiecte grele

Unii specialisti sustin ca in primele 2 saptamani ar fi indicat sa nu ridici nici bebelusul, ci mai curand sa stai cu el in pat, atunci cand il alaptezi sau il hranesti sau cel putin sa-l ridici cat mai rar, avand grija sa nu fortezi muschii abdominali.

Fara emotii negative si regrete

Multe mame au spus ca dupa nasterea prin cezariana s-au confruntat timp de cateva luni cu sentimentul de dezamagire de sine, de frustrare, de ideea de a fi pierdut ceva din nasterea ,,adevarata”.

Nasterea prin cezariana chiar este o nastere adevarata. Indiferent de motivele care au dus la nasterea prin cezariana, aminteste-ti ca ti-ai ,,sacrificat” corpul, ai suferit o interventie majora, pentru a te bucura astazi de bebelus. In plus, nu uita ca in primele saptamani si hormonii iti joaca feste, uite de acolo vin si o buna parte din emotiile amestecate pe care le vei simti. Fii blanda si intelegatoare cu tine!

Ai grija de tine, ca sa ai grija de bebelus

Cu cat mai multa grija vei avea de tine in primele doua saptamani, cu atat mai repede te vei recupera si vei putea sa ai mai multa grija de bebelus, iar cu timpul vei putea sa preiei si alte sarcini si responsabilitati.

Citeste si: Cum afli daca suferi de depresie postnatala?

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here