Cu ce alimente incepem diversificarea bebelusului si cand le introducem pe cele cu potential alergen?

Photo by Yan Krukov from Pexels

Sa incepi diversificarea in cazul unui bebelus nu este chiar atat de infricosator daca nu o sa stai sa citesti pe toate site-urile, forum-urile si grupurile de pe internet. Daca vrei sa stii cu ce alimente incepem diversificarea bebelusului si cand le introducem pe cele cu potential alergen, atunci poti afla aici, de la Anca Balasoiu, moasa. 

Anca Balasoiu, moasa

„Cum as recomanda eu sa incepeti: prima masa din diversificare sa fie masa de pranz. Recomand inceperea diversificarii cu radacionoase. Puteti sa luati pentru prima zi, cateva feliute dintr-o leguma, de exemplu morcov, se taie cubulete, se fierb 30 de minute si ii oferim copilului supa de morcovi. Apoi la 2-3 zile ii oferim telina, apoi morcov+telina, apoi morcov +telina+ pastarnac, apoi morcov+telina+pastarnac+radacina de patrunjel si tot asa. Va recomand sa nu-i dati piureuri de prima data, pentru ca la inceput incercam sa obisnuim bebelusul cu gustul alimentelor, nu ne vom baza pe aceste alimente ca el sa se sature. Vom incerca la inceput sa ii dam cantitati egale de legume.

  • Dupa ce i-am oferit radacinoase in supe, spre exemplu, din a 10-a zi putem sa-i facem si un piure mai moale. Crestem treptat si cantitatea de mancare primita, cate 1-2 lingurite.
  • Eu le recomand mamelor sa-si achizitioneze un steamer (aparat de gatit cu aburi), mai ales pentru mamele ocupate.
  • Dupa ce am introdus si alte legume, introducem si carnea, pestele, ceapa. Daca am inceput diversificarea la 6 luni, atunci carnea de pasare poate fi introdusa treptat de la 7 luni (o bucata mica, cat o nuca din carnea de la pulpa de pui, pasata cu legumele).
  • Atentie la carnea de peste, exista 3 tipuri de peste: cei care pot fi oferiti de 1-2 ori pe saptamana la copii, cei care pot fi oferiti 1 data pe saptamana si pesti care se recomanda sa nu-i consumam mai mult de o data pe luna sau chiar la doua luni, din cauza cantitatii de mercur pe care o au. Ce peste ii putem oferi copilului? Peste alb de apa dulce: stiuca, salau, biban. Ce cantitate de peste ii putem oferi? Orientativ, sa nu depaseasca marimea palmei de bebelus. Cam cat are el palma, cam atata peste poate sa manance el la o masa.
  • Carnea de oaie va recomand sa nu o introduceti mai devreme de 1 an.
  • Spanacul se introduce pe la 6-7 luni. Mare atentie, daca avem un copil ce sufera de constipatie, atunci ii putem oferi spanac mai des. Daca insa copilul are scaune mai moi, este de preferat sa evitam spanacul o perioada.
  • Branzica dulce este bine sa o preparam in casa si sa-i oferim copilului cu putin iaurt pentru ca este putin inecacioasa sau cu un fruct pasat.
  • Si iaurtul il puteti face in casa si ii puteti oferi copilului dupa 7 luni (sa nu fie facut din lapte crud, ci doar cu lapte fiert sau cu probiotice).
  • Broccoli si conopida se poate introduce dupa 8-9 luni. Daca observam ca bebelusul se baloneaza dupa ce ii foerim conopida sua broccoli, atunci mai amanam o perioada. Atunci cand le fierbem sau le preparam la aburi in aparat, le putem pune si cateva picaturi de zeama de lamaie.
  • Faina de orez, secara, grisul, se introduc dupa 7-8 luni.
  • Cand introducem glutenul in alimentatia copilului? Vom prefera sa introducem alimentele cu gluten dupa 7-8 luni si sa observam daca le tolereaza. De exemplu, orezul, porumbul, htisca, meiul, quinoa nu contin gluten si pot fi oferite.
  • Se recomanda cerealele imbogatite cu fier, fiindca pentru acestea exista studii.
  • Vinetele, ciupercile, mazarea boabe, lintea se ofera dupa 1 an, pentru ca baloneaza (iar ciupercile pot fi si alergene).
  • Fasolea boabe si varza – dupa 1 an si jumatate sau daca se baloneaza tare, chiar dupa 3 ani.
  • Acum recomandarile sunt sa nu adaugam sare sau zahar in alimentatia copilului pana la varsta de 2 ani!
  • Mierea de albine se introduce dupa 1 an, pentru ca este alergena (nu recomand mamelor nici in perioada de sarcina si nici in perioada de alaptare).
  • Galbenusul de ou (de gaina sau de prepelita) se recomandata dupa varsta de 8 luni (o data sau de doua ori pe saptamana). Oul trebuie sa fie fiert tare, mare atentie la termenul de valabilitate, la ouale aduse de la tara, daca nu au fost depozitate corespunzator. La inceput ii putem oferi o jumatate din galbenus si sa-l pasam cu un pic de supa. Galbenusul de ou are un continut ridicat de fier si copilul are nevoie de acesta.
  • Albusul de ou nu il introducem decat dupa 1 an pentru ca este alergen.
  • Fructele (mere, pere, banane) pot fi introduse in alimentatia copilului sub forma de compot sau coapte la cuptor, sau sub forma de sufleuri sau simplu, mar ras.
  • Ciresele, prunele, perele se pot introduce dupa 7-8 luni. Perele si prunele sunt foarte bune pentru copiii care sunt constipati. De preferat ca atunci cand introducem fructele sa fie autohtone si de sezon, sa fie proaspete.
  • Citricele pot fi introduse dupa 8 luni. Nu incepeti diversificarea dupa 8 luni, acestea le pot da dureri de burtica dup ace le consuma.
  • Strugurii pot fi oferiti sub forma de suc, dupa 9-10 luni, atentie la samburi.
  • Capsunile, fragutele, kiwi, nuci, alunele sunt alergene si pot fi oferite doar dupa 1 an.
  • Uleiul vegetal poate fi introdus in alimentatia bebelusului inca de la inceput (preferabil, cu ulei de masline).
  • Smantana nu se introduce mai devreme de 7-8 luni.
  • Ciocolata- dupa 2 ani (are potential alergenic).
  • De la 7 luni se poate creste treptat consistenta/granulatia alimentelor, pentru ca trebuie sa incurajam mestecatul la copii. El mesteca la inceput cu gingiile, nu asteptati sa le iasa dintii ca sa cresteti granulatia.
  • Dupa 9 luni se poate incepe autoalimentatia cu cana si paharul.
  • De la 10 luni il puteti incuraja pe copil sa se hraneasca singur cu lingurita. Eu va recomand chiar de la 7-8 luni sa ii oferiti lingurita, sa-l lasati sa incerce singur, chiar daca va turna pe el sau va varsa ceea ce este in lingurita, dar astfel exerseaza.
  • Mare atentie la alimentele ce prezinta risc de inec: fructele cu samburi mici, seminte, carne sau legume fierte tari, legumele si fructele fibroase (de ex: gulie sau ananas), fructele uscate (stafide, smochine), grau fiert intreg, pufarine, bomboane, acadele, guma de mestecat.

*curs din cadrul Targului Baby Boom Virtual 2021.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here