Cele mai frecvente intrebari legate de alaptare

Daca am racit, oare pot sa continui sa alaptez? Bebelusul alaptat are nevoie si de alte suplimente? Dar de ce refuza bebelusul sa fie alaptat? Acestea sunt cele mai frecvente intrebari legate de alaptare.

Citeste si: Beneficiile alaptarii la san

Am racit, pot sa continui sa alaptez? Nu-i voi face astfel rau bebelusului?

Da, in majoritatea cazurilor poti continua sa alaptezi! Atunci cand esti racita sau nu te simti bine, corpul tau produce anticorpi si o buna parte dintre acestia ii sunt transmisi prin lapte si bebelusului. De aceea, majoritatea consultantilor de lactatie te vor sfatui sa nu intrerupi alaptarea copilului, chiar si in cazul in care urmezi anumite tratamente.

Mai multe informatii despre ce medicamente ai voie si care nu ai voie sa le iei atunci cand alaptezi, le poti afla de la pediatru, dar si de la un consultant de lactatie.

Citeste si: Sa alaptezi, uneori, poate fi foarte dificil. Si dureros.

Are nevoie bebelusul alaptat de alte suplimente si vitamine?

Laptele matern contine toate vitaminele si mineralele de care are nevoie bebelusul tau. Majoritatea pediatrilor sustin ca pana la varsta de 6 luni sau pana va incepe bebelusul diversificarea nu ar trebui sa-ti faci griji in privinta necesarului de vitamine si minerale.

Singura mentiune ar fi ca bebelusii au nevoie de vitamina D. Si cum nu se recomanda sa expui un bebelus sub 6 luni la soare, iar de la acea varsta vei incepe sa folosesti crema cu protectie solara, s-ar putea ca bebelusul tau alaptat sa sufere de carenta de vitamina D.

De aceea, pediatrii iti vor sugera sa-i oferi suplimente de vitamina D (sub forma de picaturi), mai ales daca bebelusul este alaptat! In cazul copilului care se hraneste cu formula, de obicei acesta este fortificat cu vitamina D.

De ce refuza bebelusul sa fie alaptat?

Uneori bebelusii alaptati mai “protesteaza”, refuzand laptele matern. Specialistii te asigura ca aceste mici “greve” sunt cat se poate de firesti. Cauzele ar putea fi: puseele de crestere (uneori bebelusul mananca mult si des in aceste perioade, alteori refuza sa manance), poate ai fost tu stresata, disconfortul creat de aparitia unui dintisor, mami miroase diferit (folosesti alta crema, alta lotiune, alt parfum, ai ciclu?), ceva ii produce durere, atunci cand se hraneste, ca de exemplu, o mica afta in gurita sau poate nasucul lui e infundat, il doare urechiusa etc, sau cumva ti-ai schimbat dieta in ultimele zile?

De obicei, micile “greve” dureaza cam cateva zile, dupa care lucrurile revin la normal. Consultantii in lactatie te sfatuiesc sa incerci sa ai mai multa rabdare, sa petreci mai mult timp cu bebelusul si sa incerci sa-i faci cat mai placute perioadele in care este alaptat.

S-ar putea sa te intereseze si: De ce bebelusul refuza laptele matern?

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here