De ce bebelusul refuza laptele matern?

De ce bebelusul refuza laptele matern? Sa alaptezi e minunat. E o calatorie frumoasa, iar uneori (sau deseori!)  pe parcursul acesteia intampini tot felul de provocari. Atasarea incorecta la san, productia scazuta de lapte, refluxul gastric, aftele bucale, colicile abdominale, reintoarcerea mamei la serviciu (da, bebelusul poate protesta!) – sunt principalele motivele din cauza carora bebelusul tau refuza laptele matern.

Dar ce se intampla in cazul in care ai depasit aceste obstacole, procesul de alaptare a fost stabilt si la un moment dat bebelusul tau refuza laptele matern, aparent fara motiv?

Daca nu poti depista intotdeauna cauzele acestor “greve” bebelusesti, specialistii te intreaba daca nu cumva gustul laptelui matern este factorul cheie? Iata sapte situatii in care laptele matern isi schimba gustul:

Excesul de lipaza

Lipaza este o enzima din laptele matern care descompune grasimile, facandu-le mai accesibile, mai usor digerabile pentru bebelus. Unele mame, pur si simplu, au laptele mai bogat in lipaza, ceea ce nu este neaparat un lucru anormal. Problema poate sa apara in momentul in care iti hranesti bebelusul cu lapte matern din sticla sau lapte care a fost congelat si acum decongelat. Inghetarea laptelui matern poate modifica structura lipazei si astfel se poate schimba si gustul acestuia.

Citeste si: Cum iti poti stimula lactatia in mod natural

Oxidarea chimica

Uneori nu are nicio legatura cu lipaza, ci pur si simplu cu oxidarea chimica a laptelui matern depozitat la frigider. In acest caz este mai mult vorba despre dieta mamei, care este prea bogata in grasimi polinesaturate, foloseste suplimente cu ulei de peste sau ulei din seminte de in sau poate chiar apa consumata de mama are o compozitie care-i displace bebelusului.

Acidul lactic

Multe mame sunt nerabdatoare sa se reintoarca la activitatile fizice cu care erau obisnuite inainte, sa practice un anumit sport, sa faca jogging in aer liber etc. Doar ca exercitiile prea intense sau sportul excesiv poate schimba gustul laptelui, din cauza unei productii mai ridicate de acid lactic. Recomandarea ar fi sa amani alaptatul si sa astepti macar o jumatate de ora dupa ce ai terminat cu antrenamentul sau cu setul de exercitii fizice sau sa alegi un program de exercitii mai usoare, cel putin pana vei intarca bebelusul.

Transpiratia

In timp ce pentru unii bebelusi mirosul mamei (inclusiv mirosul aparut in urma antrenamentului!) poate fi un stimul si “le starneste pofta” de laptic matern, pentru alti sugari mirosul de transpiratie poate fi doar un motiv de respingere a acestuia. Unii specialisti sugereaza ca mama ar trebui sa fie atenta si la ce creme sau unguente pentru sfarcuri foloseste, dar si la lotiunile de corp si gelurile de dus.

Menstruatia

Aparitia mentruatiei in timpul alaptarii poate reduce productia de lapte, dar poate schimba si gustul laptelui, cel putin in acea perioada. “Greva” impotriva laptelui matern se rezolva de la sine la sfarsitul menstruatiei.

Sarcina

O noua sarcina aduce cu sine si o schimbare a hormonilor, ceea ce poate duce si la schimbarea gustului matern. Unii bebelusi nu par deranjati de aceste schimbari, in timp ce altii decid sa continue cu “greva” impotriva laptelui matern.

S-ar putea sa te intereseze si: Marea provocare: alaptarea bebelusului

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here