Cele mai cautate intrebari si raspunsuri despre productia de lapte matern

Laptele matern este magic si are capacitatea de a-si schimba compozitia in functie de nevoile bebelusului. Afla aici care sunt cele mai cautate intrebari si raspunsuri despre productia de lapte matern.

Citeste si: Frica unei proaspete mamici: daca nu voi reusi sa-mi alaptez bebelusul?

Cum se schimba productia de lapte pe parcursul lactatiei?

In primele zile de dupa nastere pana cand vine cu adevarat laptele matern, productia de lapte matern nu prea are legatura cu eliminarea laptelui (fie cu ajutorul bebelusului pus la san, fie cu ajutorul pompei de san). Dupa acele zile de inceput, productia de lapte matern se va afla intr-o stransa legatura cu eliminarea continua a laptelui. Nu in zadar toti specialistii sustin ca trebuie sa pui mereu bebelusul la san, pentru a incuraja si a mentine productia de lapte matern, scrie kellymom.com.

In cazul alaptarii exclusive la san, productia de lapte creste repede in timpul primelor saptamani, apoi se mentine aproximativ la fel in perioada dintre o luna si 6 luni (marindu-se in timpul puseelor de crestere de la 2, 3 si 4 luni).

Studiile arata ca uneori in perioada dintre 6 si 12 luni, productia de lapte matern poate usor sa descreasca, in special din cauza inceperii diversificarii bebelusului. Cu toate acestea specialistii sugereaza ca in continuare laptele matern trebuie sa fie masa de baza a bebelusului.

Dupa primele 6 saptamani (sau pana in 3 luni) nivelul prolactinei din organismul mamei scade, tocmai de aceea mama ar putea sa-si simta sanii mai putin grei sau durerosi, sa nu se mai scurga lapte din sani, lactatia sa fie mai stabilizata etc.

Citeste si: Sa alaptezi, uneori, poate fi foarte dificil. Si dureros.

De ce compozitia laptelui matern este diferita?

Exista trei tipuri de lapte matern: in primele zile de la nastere apare colostrul, care se transforma treptat in acel lapte de tranzitie, care are rolul de a pregati sistemul digestiv al bebelusului, pana cand apare laptele “matur”, la aproximativ 2-3 saptamani de la nastere.

Important de stiut este ca acesta este format din laptele de la inceputul sedintei de alaptare, care este mai slab, mai apos si are rolul de a-i potoli setea bebelusului, si laptele de la sfarsit, care este mai gras, mai consistent, si are rolul de a-l satura nutritional pe micut.

Citeste si: Cat de des alaptezi bebelusul?

Sanii au nevoie de timp pentru a se “reumple” cu lapte matern?

Multe persoane considera eronat ca sanii femeii care alapteaza sunt “ca sticlele, care odata golite, au nevoie de timp pentru a fi reumplute”. Insa nu asa functioneaza productia de lapte.

In primul rand, trebuie sa stii ca laptele matern este produs incontinuu in sani. Nu, sanul nu este niciodata “gol”. Studiile au aratat ca bebelusul nu mananca niciodata tot laptele disponibil din san, ci in medie 75-80% din laptele continut de san.

Incercand sa golesti un san de lapte este ca si cum ai incerca sa golesti un rau, explica consultantii de pe kellymom.com, deoarece laptele matern va continua sa vina, in timp ce acesta este mancat de bebelus sau extras de pompa de san.

Organismul mamei care alapteaza este fascinant! Acesta stie sa raspunda la nevoile bebelusului. De aceea, cu cat mai mare este cantitatea de lapte matern extrasa din san, cu atat mai repede va creste si productia de lapte.

S-ar putea sa te intereseze si: Pompa de san: oare cum ma imprietenesc cu ea?

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here