Cand invata bebelusul sa se rostogoleasca?

Creste de la o zi la alta, iti gangureste, iti zambeste, apuca lucrurile cu manuta, pare din ce in ce mai interesat de tot ce il inconjoara. Sta din ce in ce mai des pe burtica si parca pare interesat de rostogolire. Dar cand exact invata bebelusul sa se rostogoleasca?

Il pui pe burtica si isi tine din ce in ce mai bine gatul in sus, isi intinde manutele in stanga si in dreapta dorind sa agate mai repede lucrurile din apropiere. Apoi in timp ce-i schimbi un scutecel il observi cum se incordeaza, isi ridica un umar, manuta, se intoarce un pic, insista, si tot insista. Si hop! S-a rostogolit. Pentru inceput, la “aterizare”, pare mirat de ce s-a intamplat, apoi parca e mandru de realizare.

Citeste si: Bebelus mic, hai pe burtica! Elementele de baza ale unui “antrenament” de succes

Il intorci inapoi, pentru ca totusi ai un scutecel de pus. Iar el, hop! Si s-a rostogolit din nou. Si de aceasta data, zambeste satisfacut de parca ar spune, “Gata, sa inceapa explorarea!”

UPDATE: “Daca stai mult pe spate, nu prea ai motive sa te rostogolesti” sustine dr. Ellen Perrin, pediatru de la Universitatea de Medicina Tufts. “Daca stai pe burtica, iti doresti sa vezi lumea si cauti metode ca sa te intorci pe spate”, scrie nytimes.com. Iata de ce cu cat il pui pe bebelus mai des sa petreaca timpul pe burtica (atentie, nu la somn!), cu atat e mai mare probabilitatea ca puiul tau sa invete sa se rostogoleasca mai repede.

Dar cand invata mai exact un bebelus sa se rostogoleasca?

Unii reusesc inca de la varsta de 4 luni, in timp ce alti bebelusi, pe la varsta de 5-6 luni dobandesc aceasta achizitie. Si de obicei, bebelusii au tendinta sa se rostogoleasca de pe spate pe burtica.

In mod normal, pe la varsta de 5 luni bebelusul va sta pe burtica cu capul in sus, impingandu-se cu incredere in manute, arcuindu-si spatele pentru a-si ridica pieptul de pe podea. Unii chiar dau din picioruse, in timp ce stau pe burtica si “inoata” cu manutele. Iar toate aceste exercitii il vor ajuta pe bebelus sa se poata rostogoli, atunci cand va fi gata.

Citeste si: Bebelusul are nevoie de spatiu de explorare

Daca bebelusul tau continua sa-si dezvolte tot felul de abilitati si-l vezi dornic de a explora mediul inconjurator, dar nu prea pare interesat de rostogolire, nu te ingrijora. Pentru unii copii s-ar putea ca rostogolirea sa nu fie o achizitie chiar atat de importanta, ca de exemplu, statul in fund sau mersul de busilea.

Cum iti poti ajuta bebelusul sa se rostogoleasca?

Il poti incuraja in timp ce va jucati. Daca observi ca pare interesat sa se rostogoleasca, ridica manuta si incearca sa-si ridice cu umarul, pune-i o pernuta sub acel umar si astfel ii vei da un imbold sa-si continue efortul, pana reuseste rostogolirea.

Atentie! Nu-ti lasa bebelusul nesupravegheat pe pat! Niciodata nu poti sti, cand se poate arata dornic sa se rostogoleasca. Nu uita ca cea mai mare abilitate a bebelusilor este sa te ia prin surprindere! 🙂

Autor: Inga Stoian

S-ar putea sa-ti placa si: 12 idei de a te conecta cu bebelusul tau

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here