Bebelusul la 6 luni: iata ce trebuie sa stii despre dezvoltarea lui

Photo by Victoria Borodinova from Pexels

Bebelusul tau are o personalitate unica si nu se poate compara cu niciun alt copil de varsta lui, nici macar cu un frate geaman, daca este cazul. Fiecare copil gestioneaza aceeasi situatie in feluri diferite… si nu, nu exista doi copii la fel. Daca il vei forta sa faca un anumit lucru, doar pentru ca asa fac ceilalti copii de varsta lui, s-ar putea sa nu iasa nimic bun. Lasa-l sa fie el insusi.

Iata ce trebuie sa stii despre dezvoltarea bebelusului la 6 luni:

Progrese in dezvoltarea fizica

In aproximativ a 25-a saptamana de viata, cel mic are tot mai mult control asupra miscarilor sale. Poate sta deja in sezut, desi s-ar putea sa aiba nevoie de putin ajutor pentru a fi asezat in aceasta pozitie. Se roteste de pe burtica pe spate, aceasta fiind deocamdata singura modalitate de deplasare, lucru care il distreaza teribil. Se ridica in pozitia „mersului de-a busilea” insa, nu se poate deplasa astfel, deocamdata.
Tot acum, se foloseste foarte mult de maini pentru a se hrani. Poate chiar aplauda, cand ceva ii produce multa incantare. Poate manipula obiectele si apuca orice obiect la care poate ajunge, inclusiv partile corpului sau sau ale corpului tau. Isi suge degetele de la maini, pentru a afla lucruri noi despre ele, la fel cum o face si cu cele de la picioare. Nu-ti face griji, deoarece degetele sale de la picioare sunt aproape la fel de curate ca acelea de la maini, avand in vedere ca nu merge inca in picioare.
In aceasta perioada se pot ivi primele simptome ale aparitiei dintisorilor. Acestea pot fi traduse prin faptul ca bebelusul se joaca tot mai mult cu propriile urechi sau isi suge buza inferioara. Uneori, pot aparea simptome de febra sau modificari ale „scaunelor”. Pentru orice nelamurire, cere sfatul medicului pediatru. Este responsabilitatea lui sa-ti raspunda la telefon si sa te linisteasca.

Capacitatea de invatare a bebelusului

Desi pare incredibil, specialistii au descoperit faptul ca, pana la aceasta varsta, creierul bebelusului a ajuns la o maturitate de 50%, avand o rata de dezvoltare extraordinara. Te vei minuna de ceea ce a reusit sa faca pana acum copilul tau. Gandeste-te doar ca acum sase luni nu era in stare decat sa doarma, sa manance si sa planga, fara lacrimi. Acum poate sta in fundulet, se joaca activ, se roteste de pe o parte pe alta, isi recunoaste numele sau recunoaste fetele celor apropiati si este capabil sa invete o limba straina. Toate acestea datorita dezvoltarii incredibile a activitatii cerebrale.

Alergia la medicamente

La categoria afectiuni ce pot aparea in aceasta perioada, vom bifa „reactiile alergice la medicamente”. Simptomele pot fi urmatoarele: mancarimi, roseata a pielii, iritatii, urticarie, stare de agitatie sau anxietate, febra, hiperactivitate sau letargie sau dificultati respiratorii (in cazuri foarte rare). Tine minte faptul ca voma sau starea de greata dupa ingerarea unui medicament nu sunt simptome al unei alergii medicamentoase. Pentru oricare din manifestarile descrise mai sus, cel mai indicat ar fi sa ceri sfatul medicului deoarece, pot exista cazuri severe care sa necesite tratament specializat.

E bine de stiut:

In a 25-a saptamana de viata, bebelusul tau va cantari aproximativ 7.200 de grame si va masura circa 67 de centimetri, din crestet pana in varful degetelor de la picioare.
La aceasta varsta, cel mic va dormi aproximativ 11 ore pe noapte, iar somnul din timpul zilei va insuma in jur de trei ore si jumatate. Restul de noua ore si jumatate, cel mic va sta treaz si va fi foarte activ. Asadar, pregateste-te sa fii in forma pentru el :).

*** Atentie! Datele de mai sus sunt aproximative. Fiecare bebelus este diferit.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here