Nu exista o dieta ideala care ar putea fi recomandata tuturor mamelor care au nascut prin cezariana, cu toate acestea, specialistii au un sir de recomandari despre cum ar trebui sa fie alimentatia unei proaspete mame care se recupereaza dupa nasterea prin cezariana si ce alimente ar trebui sa evite. Afla mai multe detalii aici.
Citeste si: Recuperarea de dupa nastere: lucruri despre care prea putini vorbesc
Principalele sfaturi de alimentatie dupa nasterea prin cezariana:
- O alimentatie corecta iti va ajuta corpul sa se recupereze cat mai repede si mai usor dupa nastere, de aceea este important sa ai grija ca meniul tau sa contina alimente hiperproteice, pline de vitamine, minerale, carbohidrati complexi, produse bogate in fibre, fier si calciu si cat mai multe lichide (apa plata, compoturi, shake—uri usoare, apa de cocos, supe de pui etc).
- Alimentele alese trebuie sa intruneasca cele trei conditii, si anume, sa permita o digestie buna, un tranzit intestinal usor si sa sustina procesul de recuperare al organismului.
Citeste si: Nasterea cezariana si micile ei inconveniente
- In loc de 3 mese principale, incearca sa ai 5-6 gustari usoare, cel putin in primele saptamani de la nastere.
- Nu manca niciodata pe fuga, pentru ca astfel nu vei obtine nici senzatia de satietate, nu vei amesteca suficient de bine mancarea si astfel va creste riscul balonarii.
- Evita alimentele prajite, semiprocesate, mezelurile, fiindca acestea sunt mult prea greu de digerat si-ti pot cauza indigestie, arsuri si constipatie.
- In prima saptamana de la nastere evita sa consumi orez, paine, paste sau alimente greu digerabile, in schimb alege supele clare de pui, radacinoasele facute la abur, iaurturile, chefirul, shake-urile proteice (daca alaptezi, in acest caz este indicat sa ceri aprobarea specialistului). Treptat poti adauga cate 1-2 felii de paine integrala, orezul brun, carnea de vita, cartofii natur etc.
- Nu sari peste micul dejun! Opteaza pentru un mic dejun din ovaz sau cereale integrale (fibrele reduc riscul de constipatie) si iaurt (ajuta la refacerea florei intestinale), la care sa adaugi o lingurita de susan (ajuta la procesul de vindecare de dupa cezariana), fructe de padure si merisoare (surse excelenta de vitamina C).
- Alege alimentele bogate in proteine, precum oul, avocado, nucile, uleiurile vegetale, pestele etc (asigura-te ca sursa acestora este de incredere).
- In primele sase saptamani de dupa nasterea prin cezariana evita alimentele si bauturile prea reci, precum si alimentele care produc gaze intestinale, precum varza, broccoli, conopida, ceapa etc. Lintea, fasolea boabe sau mazarea ar trebui introduse treptat si preferabil nu in prima luna de dupa nastere.
- Este interzis consumul de alcool, cofeina si mancaruri condimentate.
Autor: Inga Stoian
Citeste si: Saptamana de foc dupa cezariana!