Alaptez, dar produc prea mult lapte. Ce fac?

Da, in timp ce unele mame care alapteaza cauta solutii sa mareasca productia de lapte, exista si cazuri in care femeile se confrunta cu o problema ce se alfa exact la polul opus: excesul de lapte matern. Alaptez, dar produc prea mult lapte. Ce fac?

Exista suficient de multe situatii in care organismul mamei produce mai mult lapte decat are nevoie bebelusul. Dar ce este important de stiu, este ca, intotdeauna va fi vorba de perioade scurte, pentru ca organismul femeii care alapteaza este atat de inteligent construit, incat se adapteaza relativ repede si usor la “cerintele” bebelusului.

Citeste si: Beneficiile alaptarii la san

Cel mai des sunt observate aceste perioade:

  • Dupa nastere, atunci cand vine „furia laptelui”, iar bebelusul inca nu stie cum sa se ataseze corect la mamelon, sanii mamei se simt angorjati, tensionati si durerosi.
  • Atunci cand mama foloseste excesiv pompa de san sau atunci cand nu este aleasa corect viteza de suctiune la pompa electrica.
  • Cateva zile imediat dupa puseele de crestere ale bebelusului (de obicei, in primele sase luni de la nastere sunt cel mai des observate acele perioade cu “exces” de lapte).
  • In perioada in care bebelusul refuza laptele matern, fiindca ii apar dintisorii, este racit si nu are pofta de mancare, mama are ciclu menstrual etc. Citeste aici mai multe despre care pot fi motivele pentru care bebelusul refuza laptele matern.

Consultantii in lactatie le recomanda mamelor care se confrunta cu o productie excesiva de lapte matern sa incerce urmatoarele:

  • Sa evite suprastimularea sanilor sau mulgerea laptelui intre “mesele” bebelusului,
  • Sa ii ofere bebelusului, cate un san, pe rand, la fiecare masa a bebelusului, pana apare acea senzatie de golire a sanului (doar daca bebelusul nu pare satul, atunci sa i se ofere si cel de-al doilea san).
  • Dupa alaptare, sa-si puna comprese cu apa mai rece pe san, pentru a-si mai “linisti” sanii care produc lapte mult prea mult.
  • In unele cazuri, atunci cand jetul de lapte iesit din sani este mult prea puternic pentru bebelus, acesta poate sa inceapa sa tuseasca sau chiar sa observe ca refuza sanul, pentru ca nu se poate “lupta” cu laptele venit. Solutia este ca timp de 2-3 minute mama sa tina pe mamelon un prosop, pana cand acel jet „greu de controlat” se mai regleaza si bebelusul va putea sa se hraneasca in continuare.
  • Uneori, simpla schimbare a pozitiei de alaptare poate ajuta. Daca  jetul de lapte estemult prea mare, atunci incearca sa-ti asezi bebelusul in pozitia de “sezut”, pentru a evita episoadele in care se ineaca de la excesul de lapte; pozitia in care il alaptezi culcata, pe o parte, poate fi o solutie potrivita in acest caz.

Citeste si: Sa alaptezi, uneori, poate fi foarte dificil. Si dureros.

Autor: Inga Stoian

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here