8 semne ca alaptarea decurge bine

Indiferent ca esti mama pentru prima data si abia inveti cum este sa alaptezi sau chiar si daca ai experienta, tot apar suficient de multe intrebari, indoieli, griji si ai nevoie de reasigurari ca nou nascutul primeste suficient lapte, ca este satul, ca totul este in regula. Afla aici care sunt semnele ca alaptarea decurge bine.

Citeste si: Cum sa cresti productia de lapte matern?

Este alaptat des, la cerere

“Daca nou nascutul tau este alaptat intre 8-12 ori pe zi si suge activ cel putin 10 minute la fiecare episod de alaptare, atunci este in regula” spune Nicole McHArdy, consultant in lactatie in Hamilton, Ontario. Asteapta-te ca in timpul puseelor de crestere bebelusul sa ceara sa fie alaptat chiar mai des de atat, de aceea urmarirea comportamentului bebelusului este unul dintre cele mai bune metode de a fi sigura ca bebelusul este hranit adecvat. Daca bebelusul adoarme inca din primele 5 minute, atunci trebuie sa faci astfel incat acesta sa fie trezit si incurajat sa continue sa manance.

Schimbi suficient de multe scutece

Numarul de scutece “ude” care trebuie schimbate va creste treptat, iar undeva incepand cu ziua a cincea de la nastere ar trebui sa numeri cel putin 6 scutece ude pe zi si sa te astepti la un numar mai frecvent de scaune pe zi, spre deosebire de un bebelus care este hranit cu lapte formula.

Buze de “ratusca”

Gura este larg deschisa, peste san, fiind acoperita si o mare parte din areola, nu doar sfarcul, de aceea se spune ca buzele bebelusului sunt ca la “ratusca”, nu tuguiate ca atunci cand folosesti un pai, scrie todayparent.com.

Bebelusul nu “aluneca” de la san

Bebelusul este considerat atasat corect daca acesta nu “scapa” sanul atunci cand mananca, nu “aluneca” de la san, reuseste sa mentina sanul prins pe toata durata sedintei de alaptat.

Urmareste indiciile corpului bebelusului

Barbia ii este infipta in san, are ochii deschisi, ii vezi ochii, auzi ca suptul si inghititul laptelui au deja un anumit ritm, are obrajorii plini si rotunzi, care nu formeaza gropite, buza de jos este mai departata de sfarc decat buza de sus, la inceputul sedintei de alaptare are pumnisorii stransi, iar la final isi deschide usor manuta, are degetelele mai relaxate, este un semn ca deja incepe sa fie satul.

Citeste si: De ce este agitat sau plange un bebelus alaptat?

Ia in greutate

In primele zile de la nastere bebelusul de obicei scade un pic in greutate, daca dupa aceea insa incepe sa ia in greutate, cate un pic, dar constant, atunci esti pe drumul cel bun intr-ale alaptatului.

Bebelusul este relaxat si multumit la finalul sedintei

Daca lucrurile decurg bine, bebelusul nu “aluneca” de la san, nu este agitat, nu plange, sta suficient la san si nu adoarme, pare multumit la finalul fiecarei sedinte de alaptare, atunci nu ai de ce sa-ti faci griji.

Urmareste indiciile corpului tau

Daca simti ca sanul tau este mult mai usor dup ace alaptezi bebelusul, daca nu ai rani, ragade si nu de dor sanii, atunci acesta este un semn ca alaptarea decurge foarte bine!

 Autor: Inga Stoian

Citeste si: Sa alaptezi, uneori, poate fi foarte dificil. Si dureros.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here