Aproximativ 40 de parinti si copii au format un lant uman in Parcul Floreasca din Capitala, pentru a atrage atentia asupra importantei vaccinarii, in contextul in care Romania se confrunta, in continuare, cu epidemia de rujeola, care a facut deja 50 de victime.
„Ne-am prins mainile in jurul unui loc de joaca ca sa demonstram modul in care vaccinarea protejeaza sanatatea intregii comunitati. Toti cei care ne putem vaccina, sa o facem pentru a ii proteja si pe cei care, din motive medicale, nu se pot vaccina. Singura metoda ca ei sa fie vaccinati impotriva bolilor prevenibile este ca aceste boli sa nu gaseasca nicio portita de intrare in comunitate. (…) Este o realitate trista ca am ajuns, ca stat membru UE, sa avem 50 de victime, care au murit din cauza pojarului, o boala prevenibila pentru care exista un vaccin extrem de eficient”, a declarat Ana Maita, presedintele Asociatiei Mame pentru Mame.
Vezi si Un vaccin ajunge pe piata dupa cel putin zece ani de cercetare si dezvoltare
Aceasta a precizat ca sunt mai multe cauze care duc la scaderea increderii populatiei in vaccinare, cum este curentul antivaccinist, dar mai ales sincopele in aprovizionarea cu vaccinuri.
„O cauza a scaderii increderii este reprezentata de curentul antivaccinist. Este o mare mahnire sa vezi cum parinti, care doresc tot ce e mai bine pentru copiii lor, se lasa prada unor dezinformari, unor campanii de dezinformare cu argumente deloc bazate in stiinta si iau alegeri daunatoare. Marea cauza a scaderii ratei de vaccinare este inabilitatea sistemului de a tine pe linia de plutire planul national de imunizare. Ministerul Sanatatii are responsabilitatea critica de a asigura o consecveta in funizarea dozelor de vaccin. Daca aceste sincope vor continua, Romania se va scufunda si mai tare intr-o realitate de Ev Mediu”, a adaugat Ana Maita.
Medicii de familie atrag atentia ca vaccinurile incep sa lipseasca, in special cel destinat copiilor de 14 ani, dar si cel care protejeaza impotriva rujeolei-oreonului-rubeolei (ROR).
Vezi si Sunt sincope in aprovizionarea cu vaccinuri, inclusiv cu ROR
„Eu, la mine la cabinet am vaccinuri, dar am informatii ca incep sa nu mai fie cele pentru copiii de 14 ani (difterie-tetanos-pertussis -n.r.). Pentru ROR, am primit, personal, de la DSP, produse diferite in luni diferite, deci vaccinez cu un produs o luna, vaccinez cu alt produs in alta luna. Mi s-a spus ca nu mai au in stoc si se imprumuta de la judetele invecinate. Este o probleme in asigurarea acestui flux continuu de aprovizionare cu vaccin. Sa fim cinstiti, anul trecut, cinci luni, a lipsit vaccinul in plina epidemie”, a explicat Daniela Stefanescu, medic de familie.
Potrivit datelor Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului National de Sanatate Publica, numarul total de cazuri confirmate cu rujeola in Romania raportate pana vineri, 27 aprilie 2018, este 12.648, din care 50 de decese. Cel de-al 50-lea deces datorat rujeolei, confirmat prin izolare virala, a fost raportat la un copil in varsta de patru ani avand o doza de vaccin ROR in antecedente, din judetul Iasi. In ultima saptamana, au fost raportate inca 280 de cazuri nou confirmate in 15 judete si in municipiul Bucuresti, cele mai multe cazuri fiind inregistrate in judetele Bacau (97), Constanta (41), Vrancea (40), Iasi (22) si Vaslui (20). Din totalul cazurilor de rujeola, peste 8.000 au fost inregistrate la copii cu varste de pana in patru ani, iar alte aproximativ 2.200 au fost raportate la copii care au intre 5 si 9 ani.
Sursa: Mediafax
Vezi si Ultimul copil decedat din cauza rujeolei era vaccinat, dar avea sistemul imunitar foarte slabit