Vatican: noi legi pentru prevenirea abuzurilor asupra copiilor

Vaticanul a adoptat noi legi pentru prevenirea abuzurilor savarsite asupra copiilor in biserica si in institutiile papale de la Roma, ca si in cadrul celor gestionate de reprezentantii catolicismului din toata lumea.

Citeste si Parintii nu-si mai pot palmui copiii. O tara europeana interzice violenta impotriva copilului

Pana in prezent, abuzurile savarsite asupra minorilor si a persoanelor vulnerabile intrau sub incidenta unor reguli instituite, uneori, in functie de situatie.

Noile prevederi includ pentru prima data indicatii clare privind protectia copiilor. Practic, au fost adoptate pentru institutiile centrale de la Vatican toate regulile care le-au fost sugerate parohiilor pentru protejarea minorilor.

Schimbarile au fost formulate sub forma unei scrisori apostolice, in 12 articole, o serie de recomandari care influenteaza viata de zi cu zi in Vatican si in institutiile legate de Sfantul Scaun, precum institute pontificale si ambasade.

Practic, la Vatican nu sunt decat cativa copii, rude ale oficialilor, dar pe teritoriul Sfantului Scaun se gaseste o scoala unde invata mai multi micuti care ajuta in timpul slujbelor, iar multi minori viziteaza muzeul si catedrala in fiecare zi.

Legislatia promisa de Vatican Comitetului Natiunilor Unite pentru Drepturile Copilului inca din 2013 va intra in vigoare de la 1 iunie. Noile reguli cer ca orice oficial sau angajat al Vaticanului condamnat pentru abuz savarsit asupra unui copil sa fie concediat. De asemenea, sunt formulate procedurile prin care sunt reclamate suspiciunile de abuz si moduri prin care sa fie verificati viitorii angajati pentru a preveni recrutarea unor potentiali infractori.

Documentul introduce obligatia legala pentru toti oficialii Vaticanului de a raporta orice suspiciune de abuz, cu exceptia informatiilor supuse secretului confesiunii.

Vezi si Cum sa vorbesti cu un copil despre abuzul sexual

Sursa: Mediafax

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here