Iei antibiotice in timpul sarcinii? Iata ce trebuie sa stii

Alergiile sunt o problema de sanatate publica serioasa. Rolul tratamentului antibiotic in dezvoltarea alergiilor a fost de multe ori discutat de catre specialisti, iar dovezile par sa nu fi fost consistente. Intr-un studiu, aparut anul acesta in Revista medicala de Alergologie si Imunologie Pediatrica (engl. PAI) si condus de Stefanie Metzler si echipa sa, a fost investigata legatura dintre expunerea la antibiotice atat in perioada prenatala, cat si postnatala si dezvoltarea alergiilor la copii, cum ar fi dermatita atopica, alergiile alimentare, astm s.a. 

In aceasta analiza a specialistilor au fost inclusi 1.080 de copii care, la randul lor, au participat la un studiu de cohorta european al nasterilor. Oamenii de stiinta au colectat informatii, in urma chestionarelor adresate mamei inca din timpul sarcinii si pana la varsta de sase ani a copilului, despre expunerea la antibiotice in timpul sarcinii; despre sugarii in primul an de viata si despre alergii. 

Citeste si Ce tipuri de peste trebuie sa consumi in timp ce alaptezi?

Expunerea la antibiotice inca din timpul sarcinii a fost puternic asociata cu aparitia dermatitei atopice si alergiilor alimentare la copii. Cele mai proeminente efecte ale acestor probleme s-au vazut la bebelus, in primul an de viata. De altfel, o tendinta de aparitie a astmului s-a observat la copiii cu varsta cuprinsa intre trei si sase ani. 

Prin urmare, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca exista o relatie pozitiva intre luarea de antibiotice in timpul sarcinii si aparitia dermatitei atopice si alergiilor alimentare in primul an de viata al bebelusului, apoi s-a demonstrat o asociere semnificativa intre luarea de antibiotice dupa ce mama a nascut si aparitia astmului si dermatitei atopice la copii. 

„Chiar si un copil ce nu are un istoric familial de alergii severe ar putea prezenta, inca din primii ani de viata, dermatita atopica sau alergii alimentare daca mama sa a primit antibiotice in cursul sarcinii. Riscul creste si mai mult atunci cand se adauga riscul dat de antibiotice administrate direct copilului, in primele luni de viata. Concluzie: afirmatia <<Putin antibiotic nu strica nimanui, dar poate preveni agravarea unei infectii presupuse (nu dovedita!)>> este cat se poate de gresita”, a precizat medicul pediatru Mihai Craiu, pe pagina sa de facebook „Spitalul Virtual pentru Copii”.

Anul trecut, printr-o cercetare stiintifica, specialistii de la Institutul de Stiinta in Pediatrie „Murdoch” (engl. MCRI) din Australia au demonstrat ca mamelor carora li s-a prescris tratament cu antibiotice in timpul sarcinii le cresc sansele cu 20% de a avea bebelusi spitalizati cu infectie. Prin urmare, studiul a avut in vedere nou-nascutii pana la implinirea varstei de 14 ani ale caror mame fie au luat antibiotice in apropierea termenului de nastere, fie au luat mai mult decat un singur tratament cu antibiotic in timpul perioadei de sarcina. 

Citeste si Gravidele pot trata gripa? Cum?

Bebelusii nascuti natural au avut un risc mai mare de a se infecta comparativ cu cei care s-au nascut in urma operatiei de cezariana. Totodata, cel mai mare risc il reprezinta infectia gastrointestinala la copiii ai caror mame au luat antibiotice in timpul sarcinii. Tot in legatura cu infectia la copii, aceleasi lucruri se intampla si in cazul in care i se administreaza tratament cu antibiotice femeii inainte de conceperea copilului. 

In lucrarea medicilor Errol Norwitz si James Greenberg, denumita si „Cat de sigure sunt antibioticele in timpul sarcinii?”, publicata in 2009 in revista medicala de Obstetrica si Ginecologie, acestia ofera cateva sfaturi obstetricienilor-ginecologi care inca sunt intr-o dilema daca sa prescrie sau nu antibiotice femeilor insarcinate:

  • administreaza medicamente doar daca este absolut indicat pentru a face asta. De exemplu, in cazul antibioticelor, acestea includ tratament pentru o infectie deja confirmata (ex. infectia tractului urinar s.a.);
  • daca este posibil, evita tratamentul in primul trimestru de sarcina;
  • opteaza pentru medicamente sigure, cum ar fi un medicament vechi a carui eficienta este cunoscuta. Anumite antibiotice, precum streptomicina, kanamicina sulfat si tetraciclina sunt de evitat in sarcina din cauza teratogenicitatii lor; 
  • daca este posibil, un singur medicament este de preferat in locul prescrierii mai multor medicamente;
  • foloseste-te de cea mai mica doza eficienta;
  • nu incuraja administrarea de medicamente fara prescriptie medicala.

Citeste si Produse de ingrijire a pielii in timpul sarcinii: substantele toxice pe care le poti evita

Autor: Andreea Borcila

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here