Medicii de familie si pediatrii atrag atentia asupra faptului ca exista probleme in ceea ce priveste aprovizionarea cu vaccinuri, inclusiv cu ROR, in diferite zone ale tarii, precizand ca este nevoie de un flux continuu de asigurare a stocurilor necesare.
„Din pacate, exista si sincope in aprovizionarea vaccinala, avem semnale din teritoriu, de la Cluj, ca lipseste vaccinul ROR, ca lipseste peste tot vaccinul Adasel, deci, pentru 14 ani (…) Fiecare efort care trebuie facut tine de aprovizionare vaccinala in flux continuu, de informare si educarea populatiei cu informatii corecte si impreuna putem schimba rata de acoperire vaccinala. (…) Vorbim despre vaccinul pentru difterie, tetanos si pertusis. Faptul ca exista aceste sincope scade increderea populatiei pentru ca noi consiliem toti medicii, tot corpul medical consilieaza pacientii si ii incurajeaza sa se vaccineze ca fiind principala masura de preventie impotriva bolilor infecto-contagioase”, a precizat dr. Valeria Herdea, pediatru si presedintele Asociatiei Romane pentru Educatie Pediatrica si Medicina de Familie.
De asemenea, aceasta a precizat ca este nevoie de o comanda vaccinala pe o durata de minimum trei ani pentru a creste acoperitea vaccinala.
„Noi stim ca avem 180.000-200.000 de nou-nascuti anual si, atunci, previziunea pentru comanda vaccinala ar trebui sa se faca pe cel putin 3-5 ani. Consider ca la nivel de MS se stiu aceste lucruri si se depun eforturi. In momentul in care vom avea un parteneriat real intre toti cei implicati in actul vaccinal, (…) daca toti vom lucra la unison si vom respecta niste pasi, lucrurile vor evalua altfel”, a mai precizat Herdea.
Medicul a mai spus ca a cerut Primariei Generale o masina frigorifica pentru transportul dozelor de vaccin.
„Am inaintat catre Primaria Generala a Capitalei un memoriu prin care solicitam sprijinul administratiei locale a orasului pentru a se achizitiona o masina frigorifica, o masina care sa transporte vaccinurile de la Directia de Sanatate Publica catre fiecare medic, astfel incat personalul medical sa nu mai fie nevoit sa mearga cu geanta frigorifica sa ridice vaccinurile de la DSP. Consider ca un astfel de demers este esential pentru asigurarea transportului in siguranta a vaccinurilor pentru ca noi vorbim despre produse biologice active al carui transport trebuie sa se faca la 2-8 grade Celsius”, a adaugat pediatrul.
Precizarile medicului vin in contextul in care, in Romania, 49 de oameni au murit din cauza complicatiilor produse de rujeola si 124 de decese s-au produs din cauza gripei, de anul trecut, pâna azi, potrivit datelor Institutului National de Sanatate Publica.
Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a precizat, printr-un mesaj transmis cu ocazia Zilei Europene de Imunizare, ca legea vaccinarii este o prioritate pentru societate, precizand ca este cadrul legislativ care poate oferi siguranta copiilor, iar decizia parintilor trebuie sa fie una informata.
“Legea vaccinarii trebuie sa reprezinte o prioritate pentru noi. Avem nevoie de un cadru legislativ pentru binele copiilor nostri. Decizia parintilor cu privire la vaccinarea copiilor trebuie sa fie luata in urma informarii, in mod responsabil. Sa nu uitam ca prin vaccinare au fost eradicate multe boli si datorita vaccinurilor astazi nu mai avem poliomielita sau alte afectiuni care ne mutilau sau chiar omorau copiii. Cred ca nu s-au facut campanii suficient de agresive pentru a putea convinge parintii sa se informeze despre beneficiile vaccinarii. Pana la aparitia unui cadru legal, intentionam sa demaram campanii de vaccinare in zonele cu focare de rujeola si populatie vulnerabila”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sanatatii, printr-un comunicat de presa.
Potrivit Ministerului Sanatatii, in prezent, la nivel national, se inregistreaza o scadere a acoperirii vaccinale la vaccinurile incluse in cadrul Calendarului National de Vaccinare, care se situeaza sub limita de 95 % recomandata de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii.
Vezi si Proiectul legii vaccinarii trebuie schimbat in cateva puncte
Sursa: Mediafax