Subiectele la romana la simularea examenului de Bacalaureat

Subiectele la romana la simularea examenului de Bacalaureat din acest an au fost: un fragment dintr-o poezie de Tudor Arghezi, in care sa evidentieze relatia dintre ideea poetica si mijloacele artistice, un eseu avand la baza romanul interbelic si un text la prima vedere scris de Ion Barbu.

Vezi si Ecaterina Andronescu: Simularea examenelor pentru elevi este absolut necesara

La primul subiect, elevii de clasa a XII-a au avut de raspuns la cinci intrebari bazate pe un text la prima vedere, scris de Ion Barbu si de redactat un text in care sa argumenteze daca profesorii influenteaza, sau nu, elevii in alegerea carierei, raportandu-se la acelasi fragment literar.

La subiectul doi li s-a cerut un comentariu al unui fragment dintr-o poezie de Tudor Arghezi, in care sa evidentieze relatia dintre ideea poetica si mijloacele artistice.

La subiectul trei cerinta a fost de redactare a unui eseu in care sa prezinte ,,particularitati de constructie a unui personaj dintr-un roman interbelic studiat”.

Cerinte similare au avut si elevii de clasa a XI-a, insa dintr-un text la prima vedere scris de Ioan Slavici, la subiectul intai; la subiectul al doilea li s-a cerut sa redacteze un scurt text in care prezinte perspectiva narativa dintr-un fragment din „Panza de paianjen” de Cella Serghi, iar la subiectul al treilea au avut de redactat un eseu in care sa prezinte ,,particularitatie de constructie a unui personaj dintr-o comedie studiata”.

Proba la limba si literatura romana a inceput la ora 9:00 iar timpul destinat elaborarii lucrarii scrise a fost de trei ore, din momentul in care s-a incheiat distribuirea subiectelor fiecarui elev.

„Subiectele sunt elaborate de Centrul National de Evaluare si Examinare (CNEE), in mod similar cu modelele publicate pe subiecte.edu.ro si sunt proiectate astfel incat tratarea lor sa valorifice capacitatea elevilor de a dezvolta temele prevazute in programa de examen, parcurse pana la aceasta data”, a aratat sursa citata.

Evaluarea lucrarilor va fi realizata in baza unor bareme care „asigura unitatea si obiectivitatea evaluarii si notarii la nivel national”, de catre doi profesori din unitatile de invatamant in care elevii sustin simularea. In situatia in care nu sunt suficienti profesori de specialitate intr-o unitate de invatamant, exista si posibilitatea de a solicita sprijin din partea profesorilor din alte scoli, se mai explica in comunicat.

Rezultatele inregistrate vor fi analizate la nivelul fiecarei unitati de invatamant prin discutii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, sedinte cu parintii, precum si la nivelul consiliului profesoral, in vederea adoptarii unor masuri adecvate fiecarei situatii in parte, scopul fiind imbunatatirea performantelor scolare.

Notele obtinute nu se contesta si pot fi trecute in catalog in baza unei cereri scrise, depusa de elevi sau de parintii acestora.

Citeste si Incepe simularea la examenul de Bacalaureat pentru elevii claselor XI-XII

Sursa: Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here