Stimulent de insertie 2021: care sunt conditiile si ce acte sunt necesare

Sursa foto: Pexels

Parintele care se intoarce mai devreme la serviciu din concediul de crestere a copilului poate primi un stimulent de insertie. El poate alege sa stea in concediu de crestere pana cand copilul implineste varsta de doi ani, valoarea stimulentului in acest caz fiind de 650 de lei.

In situatia in care parintele opteaza sa isi reia activitatea inainte ca bebelusul sa implineasca varsta de 6 luni (sau de 1 an, in cazul copilului cu dizabilitati), atunci acesta va primi un stimulent de 1.500 de lei, pana cand copilul va implini varsta de 2 ani (sau de 3 ani, in cazul copilului cu dizabilitati).

Decizia a fost luata pe 7 aprilie 2021 de Guvern printr-o ordonanta de urgenta care modifica si completeaza OUG nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor  si se va aplica incepand cu 17 mai 2021.

Atentie! Stimulentul de insertie nu se poate cumula cu indemnizatia de crestere a copilului, si nu se acorda automat. Pentru a-l primi, parintele care isi reia activitatea trebuie sa prezinte urmatoarele acte:

  • actele de identitate ale ambilor parinţi
  • certificatul de naştere al copilului
  • certificatul de casatorie (daca este cazul)
  • adeverinta tip completata de angajator
  • dovada eliberata de catre angajator din care sa reiasa data de la care se reia activitatea
  • extras de cont pentru persoanele care solicita plata prin transfer bancar
  • Cerere tip (se gaseste la sediul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din localitatea de domiciliu)
  • declaratia celuilalt parinte (daca este cazul).

Se estimeaza ca un procent de 20% din cele 178.727 de persoane care beneficiaza de indemnizatie pentru cresterea copiilor vor opta pentru intoarcerea la activitatea profesionala si obtinerea stimulentului de insertie inainte de implinirea de catre copil a varstei de 2, respectiv 3 ani, potrivit Ministerului Muncii si Protectiei Sociale.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here