Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) a evaluat situatia scolilor din punct de vedere al securitatii la incendiu. In urma unei analize, mai bine de jumatate din corpurile cladirilor in care sunt desfasurate activitati didactice, (laboratoare, biblioteci, sali de sport si incinte in care copiii participa la cursuri) nu detin autorizatie de securitate la incendiu.
Citeste si La deschiderea anului scolar din 6.200 de scoli 3.892 nu au autorizatie
Peste 7.000 de scoli, cladiri, laboratoare, biblioteci sau sali de sport din tara trebuie sa detina autorizatie de securitate la incendiu, insa mai bine de jumatate functioneaza fara aviz, precizeaza IGSU. Cele mai multe cladiri nu au obtinut avizul deoarece sunt incluse in proiecte de modernizare.
Concret, peste 7.000 de cladiri trebuie sa detina autorizatie, insa 4.000 nu s-au conformat.
,,Precizam ca, la nivel national, din totalul celor 26.075 cladiri in care se desfasoara activitati didactice, 3.343 detin autorizatie de securitate la incendiu, iar 18.641 nu necesita acest act administrativ, intrucat au fost puse in functiune anterior introducerii obligatiei legale de obtinere a autorizatiei de securitate la incendiu si nu au suferit modificari constructive ulterioare. Un numar de 4.091 cladiri functioneaza fara autorizatia de securitate la incendii”, se arata intr-un raspuns al IGSU pentru MEDIAFAX.
Motivele pentru care imobilele respective nu au obtinut avizul de securitate la incendiu sunt strans legate de faptul ca fac obiectul unor modificari la partea de constructie ori sunt incluse in programe de modernizare.
,,Aceasta categorie de constructii cunoaste cea mai mare dinamica, sub aspectul modificarilor constructive si, implicit, a obtinerii avizului/autorizatiei de securitate la incendiu. Aspectul este sustinut prin faptul ca, de la inceputul anului 2018 si pana in prezent, la nivel national au fost emise 2.302 avize de securitate la incendiu pentru lucrari de constructii noi si lucrari de modificare la constructiile existente, 615 dintre acestea fiind emise pentru cladiri care functioneaza fara autorizatie de securitate la incendiu. Aceasta situatie se datoreaza, in principal, Programului National de Dezvoltare Locala (PNDL), in care au fost incluse peste 900 de cladiri cu destinatia de invatamant, fiind emise un numar de 857 avize de securitate la incendiu pentru constructiile cuprinse in acest program”, informeaza IGSU.
In perioada 1 septembrie 2018 – 26 august 2019, la nivel national, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta a derulat peste 4.200 de controale in scoli pe linia sigurantei la incendiu. In urma acestora, au fost aplicate peste 12.400 de avertismente si 640 de amenzi cu o valoare totala de 2.068.733 lei.
Totodata, specialistii din cadrul IGSU au desfasurat pe parcursul anului scolar trecut si a vacantei de vara peste 2.900 de exercitii de evacuare si 5.300 de instruiri la unitatile de invatamant, pentru o mai buna pregatire a cadrelor didactice, a elevilor si personaluui auxiliar in ceea ce priveste comportarea in situatii de urgenta.
Citeste si 500 de scoli din Capitala nu detin autorizatie de securitate
Atat controalele executate cat si cele viitoare vor avea in vedere asigurarea conditiilor de evacuare a persoanelor, functionarea iluminatului de securitate pentru evacuare, exploatarea corecta a centralelor termice si a cosurilor de evacuare a fumului, existenta si functionarea stingatoarele de incendiu si a retelelor de hidranti interiori si existenta instalatiilor de detectare si stingere a incendiilor.
Potrivit IGSU, situatia in scolile din Bucuresti si lfov este urmatoarea:
,,La nivelul unitatilor de invatamant din Bucuresti-Ilfov, numarul total cladiri cu destinatia invatamant este de 1.493. Cladirile care detin autorizatie sunt in numar de 148, cladirile care necesita autorizatie sunt in numar de 950 iar cele care nu fac obiectul sunt 395 de cladiri. In perioada Ianuarie 2018 si pana in prezent, au fost eliberate 300 avize de securitate la incendiu pentru unitatile de invatamant care trebuie sa obtina autorizatia”, spun reprezentantii IGSU.
In urma unei analize, reprezentantii din cadrul institutiei au ajuns la concluzia ca de cele mai multe ori, neconformitatile care impiedica directorii scolilor sa obtina autorizatia de securitate tin chiar de nesolicitarea documentului in sine, dar si din alte motive cum ar fi efectuarea de lucrari de modificare a destinatiei cladirii fara emiterea certificatului de urbanism, fara autorizatie de construire sau fara proiecte tehnice. De asemenea, au fost constatate cazuri in care proiectele tehnice s-au pierdut, fiind necesara refacerea acestora.
Sursa: Mediafax
Vezi si Peste 15% dintre scolile din Capitala nu au autorizatie de functionare