Aproape jumatate dintre copii discuta online cu necunoscuti, iar 58% dintre acestia merg si se intalnesc cu strainii, arata rezultatele studiilor privind utilizarea Internetului de catre copii, efectuate de Organizatiei Salvati Copiii.
Vezi si Salvati Copiii: 8% dintre parinti permit copiilor sa afiseze pe internet informatii personale
“Aproape jumatate dintre copii comunica online cu necunoscuti, iar 58% dintre acestia merg si se intalnesc fata in fata cu strainii. Datele mai releva ca 45% dintre copii declara ca au fost afectati emotional sau jigniti in ultimul an in spatiul virtual, 22% afirma ca au vazut sau primit mesaje cu caracter sexual, 42% dintre acestia spunand ca li s-a trimis personal un mesaj sau o imagine cu continut explicit, iar 5% ca li s-a solicitat o fotografie sau o inregistrare video in care sa isi arate partile intime”, se arata intr-un comunicat de presa trimis, marti, de Organizatia Salvati Copiii.
Datele au fost centralizate in urma studiului privind utilizarea Internetului de catre copii, in cadrul proiectului “Ora de Net”, realizat de Organizatia Salvati Copiii Romania.
Institutia a desfasurat opt seminarii regionale cu privire la protectia si participarea copiilor in mediul online, la care au participat 260 de specialisti din toate judetele tarii. Reprezentantii Organizatiei Salvati Copiii sustin ca o colaborare directa cu specialistii din domeniul educatiei duce la cresterea sigurantei copiilor in mediul online.
„Pe langa resursele si campaniile de constientizare adresate direct copiilor, lucram cu specialistii din domeniul educatiei si protectiei drepturilor copilului, astfel incat sa ne asiguram ca exista o retea de suport corect informata privind activitatile pe care cei mici le intreprind online, pregatita sa intervina in interesul copilului”, a declarat presedintele Executiv al Organizatiei Salvati Copiii, Gabriela Alexandrescu.
Ulterior, participantii grupurilor de lucru vor organiza evenimente locale dedicate copiilor si adolescentilor cu tema „Relationarea in mediul online”, care vor atinge subiecte precum grooming-ul (ademenirea copiilor), cyberbullying, sexting si discursul instigator la ura, precum si intalniri adresate parintilor pentru a le explica acestora situatiile de risc pe care copiii le pot intalni pe internet, dar si metodele de sprijin pe care adultii le au la dispozitie.
Sursa: Mediafax
Vezi si In sase judete vor fi deschise centre educationale pentru copii din comunitati defavorizate