#roMania Copiii nimanui. Depresia de acasa si efectele negative ale exodului

#roMania Copiii nimanui. O generatie pleaca si reuseste cu greu sa se adapteze, in timp ce o alta – copiii ramasi acasa – isi gaseste cu greu calea in lipsa reperelor. Statisticile vorbesc chiar de o tentativa de suicid pe saptamana cauzata de abandon, arata un material din campania #roMania a cotidianului Gandul.

In Timis, datele oficiale, furnizate de Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC), arata ca in primul trimestru din acest an, existau 2.094 de copii cu parinti plecati la munca in strainatate.

Vezi si #roMania: Generatia uitata acasa. Viitorul scris de parintii care isi abandoneaza copiii

Dintre acesti copii, 270 au ambii parinti plecati la munca in strainatate, iar cei mai multi au fost lasati in grija rudelor. Niciunul nu este major, arata un material din campania #roMania a cotidianului Gandul.

Autoritatile spun insa ca cifrele nu sunt reale si pentru ca nu toti parintii care pleaca peste hotare anunta autoritatile, asa cum prevede legea.

“Cel mai probabil, realitatea este diferita de cifrele raportate, in sensul ca este posibil ca numarul real al copiilor care au parinti plecati la munca in strainatate sa fie mai mare. Din discutiile avute cu reprezentantii primariilor, reiese faptul ca multi parinti nu vin sa informeze primaria cu privire la plecarea lor in strainatate, motivatiile acestora fiind diferite. In judetul Timis, in baza stransei colaborari existente intre DGASPC Timis, Inspectoratul Scolar Judetean Timis si Organizatia Salvati Copiii, sunt organizate, permanent, campanii cu rol de informare, atat a copiilor – cu privire la drepturile lor, cat si a adultilor – cu privire la responsabilitatile legale ce le revin in situatia plecarii la munca in strainatate. Uneori, starea copiilor ramasi singuri acasa, care se simt, practic, abandonati de parinti, ajunge sa fie impinsa la extrem. Sunt copii care ajung sa se adultizeze prematur, care la varste fragede isi asuma ingrijirea fratilor mai mici, devenind pentru acestia si mama, si tata. Grijile care apasa pe umerii lor, rapindu-le copilaria, sunt uriase”, a afirmat Smaranda Marcu, purtatorul de cuvant al DGASPC Timis,

Potrivit legii, parintii au obligatia de a-si anunta plecarea din tara cu 40 de zile inainte si de a desemna o persoana care sa aiba autoritatea parinteasca asupra copilului. Insa in multe cazuri nu se intampla acest lucru.

In aceste conditii, medicii de la Spitalul de Copii “Louis Turcanu” din Timisoara s-au confruntat cu situatii in care nu au putut sa faca o operatie sau un consult unui copil, pentru ca acesta nu avea un reprezentant legal care sa-si dea acordul.

“Sunt mai multe categorii de copii care au dreptul la sanatate nerespectat si care se prezinta in spital, in urgenta sau chiar cu internare, fara un membru al familiei care sa detina tutela. Asta inseamna ca avem situatii de urgenta in care trebuie sa administram produse de sange, spre exemplu, sau sa facem investigatii pornind de la un banal consult ginecologic, care necesita actualmente acordul parintelui si care nu se poate face in contextul in care tutela nu este asumata de un membru adult al familiei, conform cu legea, ci copilul este lasat in aceasta forma de abandon mascat, la frate, sora sau chiar vecin de catre parintii plecati la munca in strainatate. In situatiile extreme, interventiile chirurgicale sau cele diagnostic-invazive, cum ar fi un computer tomograf cu substanta de contrast, pe care il putem indica in diverse situatii, nu se pot efectua nici ele, pentru ca si acolo, protocolul de expunere mentine acordul parintelui, care sa fie de acord cu investigatia si cu administrarea cu potential alergenic a substantei de contrast”, a declarat corespondentului Mediafax, medicul Mihai Gafencu, purtatorul de cuvant al Spitalului de Copii “Louis Turcanu” din Timisoara.

Citeste si La ce riscuri expun pe adolescenti parintii ce pleaca la munca in strainatate

Medicul timisorean relateaza ca unii copii care au parinti plecati la munca in strainatate ajung in situatia de a se imbolnavi din cauza dorului de mama sau de tata.

“Am avut o fata in luna iulie externata, cu o dispozitie depresiva, la care am cautat boala pentru care a venit la spital, care era o boala digestiva, in contextul unei boli renale, iar pana la urma am convenit ca trebuie sa fie asistata psihologic, ca trebuie sa reusim sa o ajutam. Fata are mama plecata la munca in strainatate si locuieste cu fratele. De asemenea, nu de putine ori, in Compartimentul de Toxicologie, asa-zisii dependenti de noile substante psihoactive, de aceste incorect numite etnobotanice, sunt deseori acei copii care au o familie monoparentala sau chiar cu ambii parinti plecati la munca in strainatate si sub aceasta forma, repet, de abandon mascat”, a explicat Mihai Gafencu.

Medicul psihiatru Laura Nussbaum, seful Clinicii de Psihiatrie si Neurologie pentru Copii si Adolescenti din Timisoara, din cadrul Spitalului “Louis Turcanu” descrie o situatie si mai grava: in unitatea medicala ajunge cel putin un copil pe saptamana, cu parinti plecati la munca in strainatate, care incearca sa se sinucida.

“Am avut situatie cand copilul nu a mai vrut sa vorbeasca, desi stia. A fost asa de socat, ca n-a mai vrut sa vorbeasca. Sunt mai rare situatiile, dar sunt foarte grave. Am avut situatii pe etape de varsta de tulburari alimentare. Si anume, unii dezvolta anorexie mentala, nu mai mananca, altii bulimie nervoasa, mananca, vomita, tot pe baza de stres si pentru ca vor sa atraga atentia asupra lor din partea parintilor. De asemenea, in fiecare saptamana avem una-doua tentative de sinucidere. Copiii incearca tot felul de lucruri, poate nu cele mai periculoase; beau zece tablete de Paracetamol, incearca sa-si faca leziuni pe brate. Unii vor doar sa atraga atentia asupra problemelor lor, dar unii chiar vor sa moara. Unii au incercat serios de tot: cu aruncat de la etaj, cu incercare de spanzurare, iau multe medicamente si ajung in coma, la terapie intensiva”, povesteste Laura Nussbaum.

Medicul psihiatru spune ca plecarea parintilor la munca in strainatate are un impact foarte puternic asupra copiilor care sunt lasati acasa, atat emotional, cat si psihologic.

“La inceputul lunii iulie am avut un caz al unui copil care se simte abandonat. Parintii l-au lasat acasa, iar pe ceilalti doi frati, unul mai mare si unul mai mic, i-au luat in Londra cu ei, unde s-au mutat. Pe unul dintre frati nu l-au luat, pentru ca era putin poate mai hiperactiv, iar copilul ca reactie nu putea sa-si explice nicicum din ce cauza parintii «pe mine nu m-au luat si m-au abandonat». Nu era nicio explicatie logica, eu ca adult, ca medic, nu puteam sa explic. Acum are opt ani, e abandonat deja de doi ani, sunt repercusiuni serioase”, a precizat Laura Nussbaum.

In Clinica de Psihiatrie si Neurologie pentru Copii si Adolescenti din Timisoara sunt consultati, in fiecare saptamana, cel putin patru micuti sau tineri care au parinti plecati la munca in strainatate.

“Unii copii ajung la noi cu vagabondaj, cu chiul scolar, cu furturi. Asa se manifesta un copil cand vrea sa atraga atentia parintilor. Copiii vin pentru evaluare. Daca e prin urgenta, pot ramane si la internare. Noi intervenim medicamentos si prin psihoterapie, dar ce psihoterapie poti sa faci tu cu acel copil la care parintii nu vin? Mereu trebuie sa lucrezi putin si cu familia. Unii copii mai dezvolta ticuri pe baza emotionala”, spune medicul.

La Timisoara functioneaza si un centru al Organizatiei “Salvati Copiii”, unde 40 de copii care au parinti plecati la munca in strainatate sunt ajutati la teme si sunt consiliati psihologic. De asemenea, primesc si o masa calda gratuita in fiecare zi. Centrul functioneaza in doua sali de clasa ale Scolii Generale Nr.1 din Timisoara.

“Dintre cei 40 de copii inscrisi anul trecut in centru, 20 au participat la activitatile zilnice, in intervalul 12.00-16.00, si au fost ajutati la teme. 10 dintre cei 40 de copii au beneficiat de meditatii. Sunt unii dintre ei care se descurca foarte greu cu scoala, au rezultate scazute si i-am sprijinit la materiile la care prezentau dificultate. Toti cei 40 de copii au beneficiat de consiliere psihologica si de activitati socio-educative si recreative”, a declarat Delia Horcea, coordonatorul Centrului de zi pentru copiii cu parinti plecati la munca in strainatate din Timisoara.

Iar povestile celor ajunsi in centru sunt cutremuratoare. ”Recent am auzit marturisirea unei fetite de 12 ani, beneficiara a centrului, care le-a spus parintilor la telefon «nu vreau sa-mi mai trimiti nimic, nu vreau sa mai imi faceti cadouri, ci vreau sa fiti aici cu mine»”, isi aminteste Delia Horcea.

Citeste si Copiii din Generatia „Singur acasa”, la Muzeul Cotroceni

Potrivit datelor centralizate de Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului si Adoptie, la sfarsitul anului trecut erau, la nivel national, 94.896 de copii cu parinti plecati la munca in strainatate.

Situatia descrisa in Timis se regaseste in toate zonele tarii.

Aproape un sfert dintre parintii copiilor care invata la cea mai mare scoala din Bistrita-Nasaud, Artemiu Publiu Alexi din Singeorz-Bai, sunt plecati in strainatate. Copiii ramasi acasa au grave probleme de integrare, sunt timorati si speriati, se simt abandonati si refuza sa interactioneze cu colegii sau cu profesorii.

“Suntem o zona defavorizata putem spune. Nu mai exista industrie, nu mai sunt locuri de munca, in afara de sectorul bugetar, care este si el foarte limitat. Doar niste mici fabricute mai ofera cateva locuri de munca si oamenii sunt nevoiti sa plece…”, povesteste directorul scolii generale Artemiu Publiu Alexi din Singeorz-Bai, Adrian Bosancu.

In ultimii ani, conducerea scolii, profesorii si psihologul din institutia de invatamant lupta, impreuna cu copiii, pentru ca dorul de parinti sa nu ii mai sfasie atat de tare.

Unul dintre proiecte, “Singur acasa, impreuna la scoala” a reusit sa ii atraga pe copii ca un magnet in cabinetul psihologului, care s-a transformat intr-o adevarata oaza de recreere, un loc in care problemele sunt uitate.

Copiii invata aici sa joace sah, sa picteze, sa coloreze si sa viseze, pare ca isi gasesc locul lor.

“Sunt foarte multe activitati culturale pe care le dezvoltam. Avem un alt proiect local de dezvoltare a patriotismului, pentru ca am sesizat ca in anumite familii nu mai exista acest sentiment. Trebuie sa fim patrioti, nu nationalisti. Avem un proiect intitulat “De ce iubim Romania?” pentru ca an de an sa putem sa descoperim de ce iubim aceasta tara si bineinteles, copiii care au parintii plecati in strainatate, si chiar care sunt cei plecati dincolo, sunt foarte incantati de acest proiect. Nimeni nu ne poate fura si taia radacinile pe care le avem, iar dorul de tara se resimte indiferent de varsta” spune directorul Adrian Bosancu.

“Copii simt dorul de mama, de tata, desi din punct de vedere material, probabil ca le sunt asigurate toate conditiile. De foarte multe ori, am copii care vin bucurosi si imi spun ca peste o saptamana vine mama sau tata si ii vad apoi extrem de tristi, dupa ce pleaca. Pentru a completa aceste goluri din punct de vedere spiritual, sufleteste, am gandit diferite activitati atractive, in care ei sa invete sa socializeze, sa se bucure de lucruri marunte si prin activitati in cabinetul scolar, dar si in timpul recreatiilor. In timpul pauzelor, cabinetul meu este la dispozitia copiilor. Am incredere in ei si au incredere in mine.(…) Este foarte important sa luptam impotriva marginalizarii, impotriva excluderii din grup. Acesti copii sunt mai inchisi, socializeaza mai putin si simt o nevoie mare de afectiune. Odata ce le oferi afectiune, devin foarte prietenosi, cand isi gasesc corespondentul. Cel putin in persoana mea, au gasit acest corespondent. Au gasit prietena care tine loc de mama, de tata… Scoala trebuie sa fie a doua mama pentru ei”, povesteste Raveica Gaveniuc, consilierul psihologic al scolii.

Nimeni nu stie exact cati romani sunt peste hotare. Datele oficiale au la baza doar cazurile in care se incheie contracte de munca legale. Oficial se vorbeste de 3,5-4 milioane de oameni. Neoficial, numarul este dublu.

Sursa: Mediafax

Afla mai multe detalii despre seminarul “Povestea nasterii naturale”, organizat de www.superbebe.ro si Baby Expo, in cadrul Salii Polivalente.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here