Copiii din Generatia „Singur acasa”, la Muzeul Cotroceni

Mihai Sora, Maia Morgenstern, Marius Manole, Ana Barton, Ligia Deca si alte personalitati ale Romaniei au fost colegi de banca, miercuri, pentru copiii din Generatia „Singur acasa”, ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate, arata un comunicat remis MEDIAFAX.

Prima ora de caligrafie din acest an scolar a avut loc la Muzeul National Cotroceni din Bucuresti. Evenimentul propune sa ofere un indemn in favoarea scrisului de mana si a educatiei temeinice, in contextul in care caligrafia a fost scoasa din programa scolara.

Citeste si #roMania: Generatia uitata acasa. Viitorul scris de parintii care isi abandoneaza copiii

La „Ora de caligrafie” au participat copii ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate, de care se ingrijeste Organizatia Salvati Copiii. Demersul isi propune sa le arate ca scrisul (de mana) si cititul, educatia temeinica, inseamna o mica alinare si o mare sansa.

„Ora de caligrafie este un concept la care am ajuns punandu-ne intrebari simple despre dezastrul din invatamantul romanesc. Am trecut de la cauza la efect si de la efect la cauza, am numarat 25 de ministri ai Educatiei din 1990 incoace. Si am ajuns la concluzia ca educatia in Romania se face mai mult in ciuda decat datorita sistemului de invatamant, care sistem, de pilda, a gasit de cuviinta sa scoata din programa scolara orele de caligrafie”, spune Calin Hera, cofondator PiArt Vision, organizator al evenimentului Ora de caligrafie.

La randul ei, Ligia Deca, consilier de stat la Departamentul Educatie si Cercetare, a precizat ca „este binevenita orice disciplina din programa scolara care il ajuta pe copil sa fie independent si autonom. Caligrafia este o astfel de disciplina care contribuie la formarea personalitatii copilului”.

Directorul general al Muzeului National Cotroceni, Liviu Jicman, a insistat asupra importantei pe care caligrafia o joaca in educatia copiilor. Acesta a precizat ca editia de anul acesta a fost dedicata copiilor ai caror parinti au fost nevoiti sa plece la munca in strainatate, organizatorii propunandu-si in felul acesta sa-i introduca pe tinerii scolari in tainele scrisului de mana.

„Scrisul de mana inseamna o disciplina intelectuala. Cand eram mic, scriam cu penita. Puteam scrie subtire partea de sus a literelor si gros partea inferioara. Eram obisnuiti sa respectam aceasta regula, sa dam un anumit fason scrisului propriu”, spune scriitorul Mihai Sora.

Actrita Maia Morgenstern a vorbit despre caligrafia primului cuvant scris de mana, „mama”: „Sunt frumoase literele cuvantului ‘mama’. Confera stabilitate, liniste, calm, dincolo de complexitatea si simplitatea gandurilor si a sentimentelor ce raman”.

„Scrisul de mana dezvolta memoria si are legatura cu interiorul nostru. E o prelungire a mintii si a inimii noastre. Pixul te forteaza sa alergi, sa fugi din pagina. Penita iti da timp, te lasa sa gandesti. Scrisul de mana e o amprenta”, a afirmat scriitoarea Ana Barton.

Vezi si Initiat in taina condeiului. Cand il invatam sa scrie?

„Vorba zboara, scrisul ramane”, a adaugat actorul Marius Manole. „Nu avem Caligrafia in programa de invatamant, dar avem manuale cu foarte multe greseli”, a mai spus acesta.

Ora de caligrafie a fost sustinuta de invatatoarea Cristina Senos, de la Scoala gimnaziala nr. 1 „Sfintii Voievozi” din Bucuresti, impreuna cu elevi ai claselor I-IV aflati in grija Organizatiei Salvati Copiii.

Conform datelor Autoritatii Nationale pentru Protectia Copilului si Adoptie, sunt aproape 100.000 de copii ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate. Respectiv de trei ori mai mult, conform studiilor si cercetarilor facute de organizatii independente, au aratat organizatorii.

„Probabil ca au scris de zeci de ori cuvantul <<mama >> pe caietul dictando sau poate ca le-au spus tot de atatea ori, in scris, <<mi-e dor de voi, vreau sa veniti acasa >> parintilor plecati sa munceasca dincolo de granite, rupandu-se din sanul familiei. Pretul pe care-l au de platit parintii si copiii, in astfel de situatii, este scump de ambele parti. Pentru copii, insa, este mult mai greu. Copiii ai caror parinti lucreaza in strainatate sunt mai vulnerabili emotional, incep sa isi piarda interesul pentru scoala si intampina probleme in relationare. Lipsa afectiunii directe a parintilor ii face pe acestia sa se confrunte cu dificultati emotionale, sociale si educationale”, a declarat Gabriela Alexandrescu, presedintele executiv al Organizatiei Salvati Copiii Romania.

Amploarea fenomenului copiilor cu parintii plecati la munca in strainatate face necesara dezvoltarea unei retele de servicii specializate destinate acestor copii. Organizatia Salvati Copiii a creat astfel de servicii, adresate atat copiilor, cat si parintilor lor si persoanelor in grija carora au ramas copiii, incepand cu anul 2010, prin intermediul a 17 programe locale. Peste 6.500 de copii si reprezentantii lor, persoane in grija carora au ramas sau parinti, au beneficiat pana acum de servicii de interventie directa (suport educational, psihologic si social).

Citeste si Generatia care nu mai stie romaneste

O componenta importanta a programului destinat copiilor cu parinti plecati la munca in strainatate, derulat de Salvati Copiii Romania, o reprezinta serviciul de consiliere telefonica si online destinat protectiei copiilor afectati de migratia economica a parintilor, singurul serviciu de acest tip din Romania.

Proiectul „Ora de Caligrafie”, aflat anul acesta la a doua editie, este un concept PiArt Vision organizat in parteneriat cu Muzeul National Cotroceni, cu sprijinul Organizatiei Salvati Copiii.

Sursa: Mediafax

Poate te intereseaza mai multe detalii despre seminarul “Povestea nasterii naturale”, organizat de www.superbebe.ro si Baby Expo, in cadrul Salii Polivalente. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here