Romania, a treia cea mai mare rata a abandonului scolar timpuriu din UE

Romania ocupa ultimele locuri la majoritatea indicatorilor urmariti in Monitorul educatiei si formarii, arata un studiu realizat de Comisia Europeana, precizand ca nu a fost atinsa niciuna dintre principalele tintele pentru 2020. In Romania se inregistreaza a treia cea mai mare rata a abandonului scolar timpuriu din UE, potrivit unui raport realizat de Monitorul educatiei si formarii al Comisiei Europene. Alocarile din PIB pentru educatie continua sa fie cu mult sub media UE.

“Proportia tinerilor care au cel mult gimnaziu in segmentul de varsta 18-24 ani, in perioada analizata 2014-2017, este 18,1% (neschimbat comparativ cu 2014), fata de o medie UE de 10,6%, apropiata de tinta de 10% pentru 2020”, se arata in raportul Comisiei Europene, editia 2018.

Vezi si Cauzele, efectele şi dimensiunea abandonului şcolar în România

Sursa citata mai precizeaza ca Romania este pe ultimul loc la ponderea absolventilor de studii superioare, inregistrand un procent de 26,3%, fata de o medie europeana aproape de 40% pentru anul 2020.

“Rata de angajare a noilor absolventi (20-34 ani, perioada 2014-2017) este in general 76% (+ la o medie europeana de 80,2% – 82% tinta 2020; studii superioare 87,4%, peste media UE de 84,9%”, se mai arata in raport.

Sursa citata precizeaza ca, in 2016, Romania a inregistrat cea mai mare crestere a cheltuielilor pentru educatie, cu toate acestea alocarea din PIB a fost de 3,7%, in continuare unul dintre cele mai scazute nivele din Uniunea Europeana, comparativ cu o medie europeana de 4,7% din PIB.

“Ramane una dintre putinele tari care nu au atins inca niciuna dintre principalele tinte pentru 2020, iar alocarile din PIB pentru educatie, cu toate ca sunt in crestere, ele continua sa fie cu mult sub media UE. (…) Echitatea in educatie, decalajul dintre mediul rural si urban si incluziunea romilor continua sa reprezinte provocari-cheie, care au consecinte la nivelul cresterii incluzive si a inegalitatilor in societate. (…) La nivel european, raportul arata ca au fost inregistrate progrese notabile privind atingerea tintelor pentru 2020. Totusi, persista unele discrepante intre statele membre, motiv pentru care sunt necesare mai multe reforme”, se mai arata in raport.

Citeste si UNICEF ajuta copiii din 141 de comunitãți sã se întoarcã la școalã

Sursa: Mediafax

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here