UNICEF ajuta copiii din 141 de comunitãți sã se întoarcã la școalã

    Pornind de la statisticile îngrijorãtoare referitoare la copiii care pãrãsesc școala, UNICEF a demarat în 2010 o campanie de prevenire si reducere a fenomenelor de absenteism si abandon scolar. Î

    n anul școlar 2010 – 2011, 38 de școli din 16 județe au fost incluse în program. Rezultatele foarte bune înregistrate dupã primul an au încurajat UNICEF sã includã în campanie alte 103 școli din 37 de județe. În total, în anul școlar 2011 – 2012, Campania Hai la Școalã va acoperi 141 de școli cu peste 50,000 de elevi, de pe aproape tot cuprinsul țãrii.

    Dupã primul an de campanie, rezultatele aratã cã: · 60% din copiii la risc de abandon si-au îmbunãtãþit participarea scolarã; · În 50% din scoli rata abandonului a scãzut cu 15-40% fațã de ratele înregistrate în ultimii doi ani; · Directorii și-au îmbunãtãțit capacitatea de a preveni si reduce cauzele scolare ale abandonului; · Cadrele didactice au abilitãți sporite de adaptare a metodelor de predare la nevoile copiilor la risc; · Mediatorii scolari sunt mai bine pregãtiți sã aplice metodele de reducere si prevenire a abandonului și absenteismului; · Pãrinții înțeleg mai bine rolul și importanþa educaþiei pentru copiii lor; · Scolile au devenit mai atractive pentru copii în urma dotãrii cu echipamente si material didactic.

    In cadrul campaniei, UNICEF are intervenții la nivelul școlii, al familiei și al comunitãții. Intervențiile la nivelul școlii au ca scop transformarea școlii într-un mediu primitor pentru copii, formarea mediatorilor școlari, a directorilor și a cadrelor didactice pentru a-și adapta stilul de lucru nevoilor fiecãrui elev.

    La nivelul familiei se urmãrește întãrirea legãturii pãrinților cu școala, implicarea lor în viața școlarã a copiilor lor și acordarea de sprijin pãrinților prin consiliere și discuții individuale. Intervențiile la nivelul comunitãții urmãresc influențarea și mobilizarea membrilor comunitãții pentru a se implica și a sprijini familiile ai cãror copii sunt în risc de abandon școlar.

    „Fiecare copil are dreptul la educație. Copiii au nevoie sã meargã la școalã pentru a trãi o viațã decentã, pentru a se putea integra la maturitate în societate. Lipsa educației înseamnã excludere socialã și continuarea cercului vicios al sãrãciei. Prin campania ”Hai la școalã!”, abordãm problema absenteismului și a abandonului din mai multe direcții, și mobilizãm nu numai școlile, ci și familiile, comunitatea și factorii de decizie pentru a gãsi și aplica soluții care sã previnã extinderea acestor fenomene, care pot afecta pe termen lung nu numai copiii de azi, ci și întreaga societate româneascã”, a declarat Reprezentantul UNICEF în România, dl. Edmond McLoughney.

    În anul școlar 2011 – 2012, partenerii de implementare ai UNICEF pentru campania Hai la școalã! sunt: Ministerul Educației, Cercetãrii, Tineretului și Sportului (MECTS), Instititul de Științe ale Educației (ISE), Centrul de Resurse și Informații pentru Profesiuni Sociale (CRIPS), Holt România și Agenția de Dezvoltare Comunitarã ”Impreunã”.

    UNICEF este prezent în România si în alte 150 de tãri si teritorii pentru a promova supravietuirea si dezvoltarea copiilor, din perioada copilãriei mici pânã la adolescenþã. În România, UNICEF sustine drepturile copiilor prin programe de sãnãtate si nutriþie, educaþie de calitate si de protectie a copiilor împotriva violentei, neglijentei si HIV/SIDA. UNICEF este sustinut financiar prin contribuþiile voluntare ale persoanelor fizice, corporatiilor, fundatiilor si ale guvernelor.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here