Riscul dependentei de internet in randul copiilor

Organizatia Salvati Copiii atrage atentia asupra riscului dependentei de Internet in randul copiilor romani, in contextul in care aproape o treime (31%) dintre copiii romani cu varste cuprinse intre 12 si 17 ani au petrecut mai putin timp cu familia, prietenii sau facand lucruri pentru scoala pentru a sta pe internet, iar 28% dintre copii declara ca au incercat, fara sa reuseasca, sa petreaca mai putin timp pe Internet, arata cel mai recent studiu, realizat de Salvati Copiii, in cadrul proiectului Ora de Net.

Vezi si Adolescentii prefera comunicarea prin text scris celei fata in fata; 

Referindu-se la timpul petrecut pe Internet, 40% dintre copii spun ca se intampla foarte des sau destul de des sa navigheze fara un scop anume, 23% ca nu s-au simtit in largul lor atunci cand nu au avut acces la Internet, iar aproape 13% dintre copii afirma ca s-a intamplat cu o frecventa ridicata sa nu manance sau sa nu doarma pentru a fi online.

Dependenta de Internet poate avea efecte negative asupra starii emotionale a copiilor si asupra performantelor lor sociale si scolare, cei care petrec peste sase ore online fiind semnificativ mai nemultumiti de relatia cu parintii, prietenii si profesorii si mai putin optimisti cu privire la viitor.

Fenomenul dependentei de Internet a fost dezbatut in cadrul conferintei „Copilaria in era digitala: Timpul excesiv petrecut in fata ecranelor”, la care au participat Gabriela Alexandrescu, Presedintele Executiv al Organizatiei Salvati Copiii, Radu Szekely – Consilier pe probleme de strategie, Ministerul Educatiei Nationale, Madalina Puiu – Coordonator Programe Responsabilitate Sociala, Orange Romania, Georgiana Rosculet, Psiholog, Salvati Copiii, Cristian China-Birta – blogger, Andra Gogan – vlogger si Anca Serea – sustinator Salvati Copiii.

Pe parcursul celor doua ore participantii au putut afla de la experti in parenting, psihologi si bloggeri despre dependenta copiilor de internet si tehnologie, cum se rasfrange timpul petrecut la calculator asupra dezvoltarii emotionale si cognitive a copiilor, care sunt elementele ce semnaleaza faptul ca un copil este aproape de a fi dependent si cum il putem ajuta sa renunte la timpul petrecut online, compensand cu alt tip de activitati.

Totodata, participantii au avut posibilitatea de a adresa intrebari si a primi raspunsuri de la experti, dar si de la tineri, nativi digitali, care au prezentat modul in care este privit fenomenul dependentei de cei care cresc in lumea digitala.

Dupa ce Internetul si-a facut loc din ce in ce mai mult in viata noastra si a copiilor nostri, iata ca a venit timpul sa abordam foarte serios aceasta tema, a dependentei de Internet si tehnologie, chiar in randul celor mai mici si mai vulnerabili dintre utilizatori. Efectele nocive, pe care timpul petrecut necontrolat pe internet il are asupra dezvoltarii emotionale si cognitive a copiilor, sunt de necontestat. Problemele cu somnul, dificultatile de comunicare, anxietatea sau depresia sunt doar cateva dintre simptomele dependentei de internet, dar lor li se alatura prezenta unor semne de insatisfactie in timpul activitatilor offline, cum ar fi plictiseala sau iritabilitatea. La toate acestea parintii trebuie sa fie foarte atenti si sa intervina conform sfaturilor primite de la specialisti”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv al Organizatia Salvati Copiii.

In cadrul conferintei au fost anuntati si castigatorii competitiei nationale „Aleg constient. Stop dependentei de Internet!”, organizata de Salvati Copiii in parteneriat cu Ministerul Educatiei Nationale si sustinuta de Orange Romania. Competitia scolara, derulata in perioada 20 februarie – 12 aprilie 2019, a reunit un numar de 143 de proiecte din 130 de scoli si a implicat peste 10.000 de persoane – elevi, parinti, profesori – in activitatile desfasurate la nivel national de catre elevi si cadre didactice. Castigatorii competitiei au fost:

  • Categoria I (clasele I-IV):

Premiul I – Scoala Gimnaziala „Elena Doamna”, Cuza-Voda, jud. Galati;

Premiul II – Scoala Gimnaziala Nr. 1, Bicazu Ardelean, jud. Neamt;

Premiul III – Colegiul National de Informatica „Carmen Sylva”, Petrosani, jud. Hunedoara.

  • Categoria II (clasele V-VIII):

Premiul I – Scoala Gimnaziala „Alexandru Vaida Voievod”, Cluj-Napoca, jud. Cluj;

Premiul II – Liceul de Arta, Sibiu, jud. Sibiu;

Premiul III – Scoala Gimnaziala „Darko Jeno”, Dalnic, jud. Covasna.

  • Categoria III (clasele IX-XII):

Premiul I – Colegiul National „Ion Luca Caragiale”, Ploiesti, jud. Prahova;

Premiul II – Colegiul Tehnic „Latcu Voda”, Siret, jud. Suceava;

Premiul III – Colegiul National „Alexandru Ioan Cuza”, Galati, jud. Galati.

  • Categoria speciala (grupuri de initiativa din cadrul organizatiilor pentru copii si tineret): ATOR Costesti, jud. Iasi.

Autorii proiectelor castigatoare au primit diplome din partea Ministerului Educatiei Nationale si Salvati Copiii, echipamente IT care vor facilita procesul educational, oferite cu suportul Orange Romania si cursuri intensive de formare pentru cadre didactice sustinute de echipa Ora de Net.

Citeste si Copiii romani au nevoie de centre pentru dependenta de calculator

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here