Proiect de lege: Copiii, obligati sa intretina parintii

Potrivit unui proiect de lege depus la Senat de 74 de parlamentari PSD si ALDE, printre care si Niculae Badalau, ministrul Economiei, copiii ar putea fi obligati sa intretina parintii. Proiectul de lege privind „Recunostinta intre generatii” face referire la parintii, bunicii sau strabunicii care trebuie sa fie sustinuti financiar de copii, daca au nevoie.

Citeste si Parintii isi vor lua zile libere platite in situatia inchiderii scolilor…

„Ne aflam intr-o lume in care normele morale se dovedesc a nu mai fi suficiente pentru a crea obligatii reciproce intre oameni, nici chiar intre membrii aceleiasi familii, dezumanizarea sub influenta banilor, egoismul si lupta pentru dobandirea averilor create prin munca parintilor si bunicilor, determinandu-i pe tineri sa uite ca au si obligatii, nu numai drepturi”, se arata in expunerea de motive a initiativei legislative.

Proiectul prevede obligatia parintilor de a-si intretine copiii si de a le asigura un trai decent si educatia necesara. Totodata, documentul prevede obligatia bunicilor de a-si intretine nepotii, acolo unde „nepotii minori, care necesita sprijin material, aflati in imposibilitatea intretinerii lor de catre parinti au dreptul la intretinere de la bunici care dispun de mijloace suficiente.

Proiectul vine si cu o prevedere legata de parinti: „Obligatiile copiilor majori de a-si intretine parintii”

Proiect aici: https://www.senat.ro/legis/PDF/2019/19b338FG.pdf

La acest capitol se prevede:

– obligatiile de intretinere se refera exclusiv la persoanele din aceeasi familie, cu grad de rudenie in linie dreapta

– copiii majori apti de munca sunt obligati sa-si intretina parintii inapti de munca aflati in dificultate, necesitand sprijin material.

– daca nu exista un contract scris, ori testament, privind intretinerea parintilor inapti de munca, sau care se afla in dificultate si necesita sprijin material, problema achitarii pensiei de intretinere de catre copiii majori se solutioneaza pe cale amiabila intre parti, apelarea la rezolvarea pe cale judecatoreasca fiind ultima solutie de urmat.

– cuantumul pensiei de intretinere se stabileste de catre instanta judecatoreasca intr-o suma baneasca fixa platita lunar, tinandu-se cont de starea materiala si familiala a parintilor si a copiilor, precum si de alte imprejurari relevante.

-copiii ai caror parinti sunt decazuti din drepturile parintesti nu au obligatia de intretinere a acestora

– in circumstante exceptionale (boala grava, handicap sever, mutilare sau alta forma de dezabilitate a parintelui) copiii majori pot fi obligati de catre instanta judecatoreasca sa participe la cheltuieli suplimentare generate de starea in care se afla parintele.

Potrivit proiectului, cuantumul intretinerii datorate de copii pentru parintii lor, impreuna cu intretinerea datorata altor persoane, indrepatatite, potrivit legii, nu poate depasi o cincime din venitul net lunar al celui obligat astfel incat sa nu fie periclitata situatia materiala a celor obligati sa constribuie.

– parintii vitregi inapti de munca, care necesita sprijin material, in imposbilitatea intretinerilor de catre copiii lor firesti majori apti de munca, au dreptul la intretinere de la copiii vitregi majori apti de munca care dispun de mijloace suficiente

Obligatiile se aplica si in cazul strabunicilor.

Cei 74 de initiatori arata in expunerea de motive ca la baza proiectului sta faptul ca „familie- nucleul societatii- este supusa unor profunde si nedorite perturbatii asupra unitatii si solidaritatii necesare asigurarii existentei si continuitatii in spatiul national roman”.

Citeste si Mesaj de la copii catre parinti: ,,Mergi si masoara-ti tensiunea arteriala

Sursa: Mediafax

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here