Parintii din Cluj-Napoca trebuie sa gaseasca alternative la crese, care vara se inchid timp de o luna

In Cluj-Napoca exista 15 crese, unde pot merge 1.142 de copii. Vara, insa, toate se inchid timp de o luna, pentru curatenie si dezinsectie, iar parintii trebuie sa gaseasca alternative: fie sa plece cu cei mici in concediu, fie sa ii lase la bunici, sa angajeze o bona sau sa gaseasca o cresa private, de multe ori pretul fiind de cateva ori mai mare decat platesc pentru una de stat.

Reprezentantii Primariei Cluj-Napoca au declarat, corespondentului MEDIAFAX, ca, in situatii speciale, dovedite prin motivarea angajatorului sau situatii de boala a parintilor dovedite prin acte medicale, se poate aproba transferul temporar al copiilor dintr-o cresa in alta, cu avizul cresei primitoare si in limita locurilor disponibile.

Vezi si Mii de copii fara loc la cresa vara; parintii apeleaza la bunici, bone sau crese private

”Conform HG nr. 1252/2012 este prevazuta inchiderea temporara a creselor cu informarea parintilor cel mult 30 zile pe an pentru curatenie, reparatii si dezinsectie. Informarea s-a facut in luna noiembrie 2017 astfel incat parintii sa-si poata planifica din timp perioada de concediu. Pe perioada in care cele 15 crese sunt inchise conform programului afisat, alternativ in lunile iulie si august, nu se poate asigura transferul temporar al copiilor intre unitati, deoarece locurile sunt ocupate de copiii care frecventeaza cresele respective. In situatii speciale, dovedite prin motivarea angajatorului sau in situatii de boala a parintilor, dovedite prin acte medicale, intr-un numar limitat de cazuri si in functie de numarul de copii care frecventeaza unitatile deschise in luna respectiva, se poate aproba transferul temporar al copiilor cu avizul cresei primitoare si in limita locurilor disponibile”, au spus sursele citate.

Din cele 15 crese din Cluj-Napoca, sapte sunt inchise in luna iulie, iar opt in luna august.

”Am o fetita de 3 ani, noi ne luam concediu vara doar doua saptamani, in luna august, or gradinita se inchide o luna. Doua saptamani suntem descoperiti. Anul trecut am fost nevoiti sa angajam o bona pentru aceasta perioada, care ne-a costat cat taxa pe mai bine de jumatate de an la cresa de la stat”, a spus Adina, o mamica din Cluj-Napoca.

Cele mai mari crese din municipiu, ”Micul Cercetas” si ”Casa Spiridusilor”, au o capacitate de cate 140 de locuri, prima fiind inchisa in luna iulie, iar cealalta in august.

Sursa: Mediafax

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here