Ce trebuie sa o invete mama pe fiica despre igiena din timpul menstruatiei

Esti mama de fata? Atunci iti propun un subiect delicat, dar foarte important despre ce trebuie sa o invete mama pe fiica despre igiena din timpul menstruatiei.

Citeste si: Igiena personala la gravide, mamici, bebelusi si copii

Explica-i care sunt produsele pe care le poate folosi o femeie in timpul menstruatiei si anume, absorbantele (tampoanele externe), tampoanele interne si cupele menstruale. Spune-i ca cele mai indicate in primii ani de ciclu menstrual sunt absorbantele si ocazional tampoanele interne. Puteti merge impreuna la farmacie sau la magazin si sa-i recomanzi un anumit brand de absorbante, explicandu-i ca trebuie sa tina cont din ce sunt facute acestea, precum si de fluxul menstrual (in unele zile poate fi mai abundent, in timp ce in altele mai moderat etc).

Este important sa o lasi si pe ea sa opteze pentru 1-2 branduri. Este chiar recomandat sa incerce mai multe tipuri de absorbante/tampoane pentru a intelege ce ii place si ce i se potriveste cel mai bine. Specialistii recomanda ca, odata ce l-am gasit pe cel cu care ne simtim confortabil, sa evitam sa schimbam prea des brandurile de absorbante.

Schimbarea regulata a absorbantelor/tampoanelor

Schimbarea absorbantelor o vei adapta in functie de cat de abundent este fluxul menstrual, cu toate acestea specialistii recomanda sa fie schimbat absorbantul la fiecare 3-4 ore (si mai des daca este un flux abundent. Atunci cand este vorba despre un tampon intern este esential ca acesta sa fie schimbat la fiecare doua ore!). Nerespectarea acestor recomandari de igiena in timpul ciclului menstrual poate duce la infectii urinare, infectii vaginale, eruptii cutanate etc. De asemenea este important ca absorbantul sa fie indepartat in mod corespunzator, printr-o rulare de la un capat la celalalt, dupa care trebuie sa ne spalam mainile cu apa si sapun.

Citeste si: Cu fetita la ginecolog

Spalarea partii intime mai des

In timpul menstruatiei, scurgerile au tendinta sa patrunda in spatii mici, de aceea pielea de pe labii si dintre trebuie curatata cat mai des, cu apa din abundenta sau cu servetele intime, daca nu aveti alta posibilitate, scrie thehealthsite.com.

Tehnica corecta de spalare: de sus in jos

Spalarea corecta a partilor intime ale unei fete/femei este de sus in jos, de deasupra pubisului spre anus si niciodata invers, pentru ca altfel risti sa introduci bacterii din zona anusului spre vagin.

Nu folosi sapunuri intime sau produse cu parfum

In timpul menstruatiei cel mai bine este sa folosesti apa din abundenta si sa se evite folosirea sapunurilor intime in interiorul vaginului sau vulvei, ci doar in partile exterioare. Vaginul este destul de complex si are un mecanism de curatare propriu, care reuseste sa mentina un echilibru intre bacteriile bune si rele, scrie thehealthsite.com.

Fii pregatita

Pentru a evita situatiile neplacute este important sa ai cu tine mereu 1-2 absorbante/tampoane sau cel putin cu cateva zile inainte de inceperea menstruatiei sa te asiguri ca ai rezervele de produse  de care ai nevoie in acea perioada delicata.

Autor: Inga Stoian

Citeste si: Cupele menstruale, din perspectiva specialistilor: avantaje, dezavantaje, indicatii si contraindicatii

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here