Pana la sfarsitul lunii iunie, directiile de sanatate publica vor primi 225 000 de doze de vaccin hexavalent

Pana la sfarsitul lunii iunie, directiile de sanatate publica vor primi 225 000 de doze de vaccin hexavalent pentru a fi distribuite medicilor de familie, anunta Ministerul Sanatatii, care sustine ca din 31 mai 2018a inceput livrarea catre directiile de sanatate publica a 410 000 de doze de vaccin ROR pentru imunizarea copiilor eligibili la vaccinare, dar si a celor restanti, conform calendarului transmis de catre furnizorul de vaccin la Ministerul Sanatatii.

Vezi si Saptamana viitoare va incepe distribuirea in tara a 198.000 de doze de vaccin antihepatitic B

De asemenea, s-a incheiat procesul de livrare a celor 198 000 de doze de vaccin hepatitic B,  care se utilizeaza in maternitati pentru imunizarea nou-nascutilor.

Urmatoarea transa de livrare a vaccinului DTPa este preconizata in a doua parte a acestui an, astfel incat sa asigure continuitate in aprovizionare cu acest tip de vaccin la nivel national.

In cazurile copiilor in care nu a fost respectat Calendarul National de Vaccinare, conducerea Ministerului Sanatatii este preocupata ca acestia sa fie recuperati, astfel incat sa ajunga la schema de imunizare completa. In aceasta vara, Ministerul Sanatatii, in colaborare cu OMS si UNICEF,  intentioneaza sa realizeze o campanie de crestere a gradului de vaccinare ROR in comunitatile vulnerabile.

Precizam ca raportarea stocurilor de vaccinuri existente in cabinetele medicilor de familie se realizeaza lunar catre DSP judetene si a municipiului Bucuresti, astfel incat pana la data de 15 a fiecarei luni,  Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile are situatia stocurilor la nivel national pentru luna anterioara, conform prevederilor OMS nr. 377/2017.

Astfel, conform ultimei raportari lunare a CNSCBT, la data de 30.04.2018  situatia stocurilor de vaccinuri la nivel national era urmatoarea:

Hepatitic B – 11.696 doze,

ROR – 56.413 doze,

Hexavalent – 61359,

DTPa- 40.969 doze.

De asemenea, precizam ca, la nivelul Ministerului Sanatatii, directiile de sanatate publica au la dispozitie o platforma online unde  raporteaza saptamanal stocurile de vaccinuri aflate in depozitele DSP judetene. Aceasta raportare nu cuprinde numarul de doze de vaccin aflate la medicii de familie si este utilizata de catre reprezentantii directiilor de sanatate publica pentru a identifica posibilitatea de relocare a stocurilor, atunci cand este necesara.

Vezi si Sunt sincope in aprovizionarea cu vaccinuri, inclusiv cu ROR

La data de 6.06.2018, situatia stocurilor raportate prin platforma online era urmatoarea:

–        34.538 doze Vaccin Hepatitic B,

–        2241doze ROR,

–        6081 doze Hexavalent,

–        3.568 doze DTPa.

Mentionam ca, in medie, in fiecare luna sunt vaccinati ROR  aproximativ 30 000 de copii, astfel incat din cele  56.413 doze de vaccin existente in stoc la data de 30 aprilie 2018, estimam ca astazi mai exista in cabinetele medicilor de familie aproximativ 20 000 de doze, la care se adauga cele 2241 de doze raportate de DSP-uri  pe platforma online.

„Voi lua toate masurile necesare astfel incat sa asiguram continuitate in aprovizionarea cu vaccinuri in viitor. Sunt necesare proceduri mai clare si clauze care sa permita derularea contractelor –cadru astfel incat sa nu ne mai confruntam cu  situatii limita intr-o problema atat de importanta precum respectarea Calendarului National de Vaccinare”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sanatatii.

Vezi si Sorina Pintea: Stocurile de vaccin antirujeolic si antihepatitic sunt minime si insuficiente

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here