Sorina Pintea: Stocurile de vaccin antirujeolic si antihepatitic sunt minime si insuficiente

Stocurile de vaccin antirujeolic si antihepatitic sunt minime si insuficiente, a declarat, ministru Sanatatii, Sorina Pintea, precizand ca la mijloc ar fi o problema de discontinuitate. In ultimele saptamani, mai multi medici de familie s-au plans ca nu au doze suficiente pentru vaccinarea copiilor.

Vezi si Saptamana viitoare va incepe distribuirea in tara a 198.000 de doze de vaccin antihepatitic B

„Vaccinurile antirujeolic si antihepatitic, in acest moment, nu as putea spune ca lipsesc, stocurile sunt mici si insuficiente la nivelul tarii. La antihepatic, pe 24 mai s-au terminat procedurile de testare pe teritoriul Romaniei, astfel incat in aceasta saptamana va incepe distributia la DSP-uri. Existau saptamana trecuta 5.000 de doze la nivelul intregii tari”, a declarat ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, in cadrul unei conferinte de presa.

Pintea precizeaza ca vaccinul ROR va fi distribuit in aceasta saptamana, dupa ce au fost depuse mai multe contestatii de catre producatori si distribuitori.

„La ROR avem un stoc mai mare, undeva la 7-8 mii de doze, nu pot spune sigur. In aceasta saptamana va fi distribuit, pentru ca la ROR am avut contestatii, care s-au incheiat si in aceasta saptamana le putem distribui. Am fost la limita minima a stocului. A fost o problema, spun eu, de discontinuitate, era greu sa repartizam dintr-un judet in altul”, a adaugat ministrul Sanatatii.

In ultimile saptamani, mai multi medici de familie s-au plans ca nu au doze suficiente de vaccin ROR pentru a vaccina copiii.

Citeste si Sunt sincope in aprovizionarea cu vaccinuri, inclusiv cu ROR

„Din pacate, exista si sincope in aprovizionarea vaccinala, avem semnale din teritoriu, de la Cluj, ca lipseste vaccinul ROR, ca lipseste peste tot vaccinul Adasel, deci, pentru 14 ani (…) Fiecare efort care trebuie facut tine de aprovizionare vaccinala in flux continuu, de informare si educarea populatiei cu informatii corecte si impreuna putem schimba rata de acoperire vaccinala. (…) Vorbim despre vaccinul pentru difterie, tetanos si pertusis. Faptul ca exista aceste sincope scade increderea populatiei pentru ca noi consiliem toti medicii, tot corpul medical consilieaza pacientii si ii incurajeaza sa se vaccineze ca fiind principala masura de preventie impotriva bolilor infecto-contagioase”, a precizat, luna trecuta, dr. Valeria Herdea, pediatru si presedintele Asociatiei Romana pentru Educatie Pediatrica si Medicina de Familie.

De asemenea, aceasta a explicat ca este nevoie de o comanda vaccinala pe o durata de minimum trei ani pentru a creste acoperitea vaccinala.

„Noi stim ca avem 180.000-200.000 de nou-nascuti anual si, atunci, previziunea pentru comanda vaccinala ar trebui sa se faca pe cel putin 3-5 ani. Consider ca la nivel de MS se stiu aceste lucruri si se depun eforturi. In momentul in care vom avea un parteneriat real intre toti cei implicati in actul vaccinal, (…) daca toti vom lucra la unison si vom respecta niste pasi, lucrurile vor evalua altfel”, a mai subliniat Herdea.

Vezi si Un vaccin ajunge pe piata dupa cel putin zece ani de cercetare si dezvoltare

Sursa: Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here