Ministerul Sanatatii propune interzicerea vanzarii bauturilor energizante persoanelor sub 18 ani

Un proiect de hotarare de Guvern, care prevede interzicerea vanzarii bauturilor energizante persoanelor sub 18 ani, a fost pus in dezbatere publica de Ministerul Sanatatii. Nerespectarea prevederilor poate duce la sanctiuni de pana la 20.000 de lei.

Potrivit proiectului de hotarare de Guvern, este interzisa vanzarea bauturilor energizante adolescentilor. De asemenea, se mai interzice comercializarea bauturilor energizante in unitatile sanitare, in unitatile de invatamant, dar si la o distanta de 50 de metri fata de institutiile preuniversitare.

Vezi si La 23 de ani este cea mai tanara bunica din lume!

“Prezenta hotarare stabileste unele masuri pentru prevenirea si limitarea efectelor consumului de bauturi energizante de catre populatie, in special pentru persoanele cu varsta sub 18 ani prin interzicerea comercializarii bauturilor energizante catre minori, prin desfasurarea de campanii de informare si educare a populatiei, informarea consumatorilor cu privire la efectele consumului de bauturi energizante asupra sanatatii, avand drept scop protejarea sanatatii populatiei din Romania. Ministerul Sanatatii alaturi de alte institutii ca ANSVSA si ANPC sunt abilitate sa efectueze controlul si sa aplice sanctiuni privind nerespectarea prevederilor acestei hotarari”, se arata in hotararea de Guvern.

De asemenea, hotararea mai spune ca autoritatile pot solicita producatorilor de bauturi energizante actele privind conformitatea produselor cu legislatia.

“Ministerul Sanatatii si Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, prin structurile de specialitate, pot sa solicite producatorilor, distribuitorilor sau importatorilor de bauturi energizante, pentru fiecare marca sau tip, documente inclusiv buletine de analiza, care sa demonstreze conformitatea produselor cu legislatia in vigoare. (…) Produsele introduse pe piata sau etichetate inainte de 1 iulie 2018 care nu respecta cerintele prevazute de prezenta Hotarare pot fi comercializate, pana la epuizarea acestor stocuri”, se arata in hotararea de Guvern.

Nerespectarea prevederilor poate duce la sanctionarea de la 5.000 pana la 20.000 de lei.

Sursa: Mediafax

Vezi si Asociatia de Parinti: Strategia de educatie are sintagme periculoase, care pot duce la nemultumiri

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here