Ministerul Educatiei raspunde Consiliului Elevilor

Ministerul Educatiei raspunde Consiliului Elevilor, dupa ce a anuntat ca tinerii vor da foaia goala la simularea evaluarii nationale, si precizeaza ca proiectul de organizare a probelor a fost dezbatut la Comisia de Dialog Social de elevi, parinti si profesori, majoritatea sustinand demersul.

Citeste si Consiliul Elevilor protesteaza la simulari: Dam foaia goala pentru ca Ministerul ne vrea niste cobai

„Simularile examenelor nationale au scopul de a familiariza elevii cu rigorile testelor pe care le vor sustine la finalul ciclului gimnazial/liceal, stabilirea nivelului real de pregatire atins in aceasta etapa, precum si optimizarea pregatirii in vederea obtinerii unor rezultate satisfacatoare in cadrul examenelor nationale. Proiectul de ordin de ministru prin care a fost aprobata organizarea simularii Evaluarii Nationale si a simularii probelor scrise ale examenului national de Bacalaureat, in anul scolar 2018-2019, a fost dezbatut in cadrul Comisiei de Dialog Social din care fac parte reprezentantii elevilor, parintilor, profesorilor si ai altor parteneri sociali, majoritatea sustinand acest demers care vine in sprijinul elevilor”, se arata intr-o precizare a Ministerului Educatiei.

In anul 2018, la Evaluarea Nationala din 150.603 candidati inscrisi, 55.080 elevi nu au obtinut nota 5 la proba de Matematica, iar 31.440 de elevi au luat note sub 5 la proba de Limba si Literatura Romana, mai arata sursa citata.

„Rezultatele obtinute de elevi la examenele nationale arata ca se impune intensificarea eforturilor tuturor factorilor implicati pentru asigurarea succesului educational al tuturor copiilor, inclusiv al copiilor din grupurile marginalizate social si in situatie de risc de abandon scolar, accesului egal al acestora la oportunitati, drepturi si servicii din domeniul educational, precum si pentru ameliorarea rezultatelor elevilor la examenele nationale”, au explicat reprezentantii Ministerului Educatiei.

Totodata, acestia mai subliniaza ca pentru sustinerea si promovarea cu succes a examenelor nationale, rezultatele elevilor vor fi analizate la nivelul fiecarei unitati de invatamant prin discutii individuale, dezbateri la nivelul clasei, sedinte cu parintii, precum si la nivelul consiliului profesoral.

„In functie de concluziile desprinse, se vor adopta masurile adecvate pentru imbunatatirea performantelor scolare, inclusiv prin activitati de pregatire suplimentara, identificarea dificultatilor de invatare ale elevilor, elaborarea, implementarea, monitorizarea si evaluarea unui plan de interventie personalizat etc. MEN a sustinut in permanenta orice propunere care poate sa conduca la imbunatatirea performantelor obtinute de elevi in procesul de invatare, inclusiv a performantelor obtinute in cadrul examenelor nationale si considera ca fiecare partener poate contribui in mod constructiv la acest demers”, mai arata Ministerul.

Precizarile vin dupa ce reprezentantii Consiliului National al Elevilor au anuntat ca la simularea evaluarii nationale vor da foaia goala in semn de protest, deoarece considera ca probele nu le vor evalua competentele, ci doar cunostintele, subliniind totodata ca refuza sa fie cobai pentru Ministerul Educatiei.

Ministerul Educatiei Nationale organizeaza, in perioada 11-13 martie 2019, la nivel national, simularea Evaluarii Nationale pentru elevii clasei a VIII-a (EN VIII), la care participa, in premiera, si elevii clasei a VII-a.

Simularea se adreseaza celor aproximativ 350.000 de elevi inscrisi in clasele VII-VIII la inceputul anului scolar 2018-2019.

Vezi si Urania Cremene:,,Parenting este ceea ce facem din prima zi in care copilul nostru se naste!”

Sursa: Mediafax

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here