10 septembrie a insemnat inceputul de drum pentru cei 60 de elevi admisi la primele clase de instalatori in sistem de invatamant profesional dual ale Grupului ENGIE Romania. ENGIE Romania, in parteneriat cu Colegiul Tehnic „Mihai Bravu” si Asociatia Hands Across Romania, a lansat anul acesta primul program de invatamant profesional dual cu specific energetic din municipiul Bucuresti, „ Energie pentru meseria mea”.
Citeste si Peste 2.500 de elevi vor invata despre gazul natural si energia electrica
Grupul ENGIE Romania, prin companiile sale Distrigaz Sud Retele S.R.L. si ENGIE Servicii S.R.L., a luat initiativa infiintarii a doua clase cu calificarea „Instalator instalatii tehnico-sanitare si de gaze”, in sistem de invatamant profesional dual, incepand cu anul scolar 2018-2019. Cei 60 de elevi inscrisi reprezinta aprox. 50% din totalul celor 118 locuri ocupate in sistem de invatamant profesional dual la nivel de Bucuresti.
In urma campaniei de comunicare derulate in perioada premergatoare inscrierilor atat in scoli cat si in alte medii de comunicare, 110 elevi au fost interesati de program, numarul inscrierilor depasind astfel cele 56 de locuri disponibile, fapt pentru care s-a recurs la organizarea unui proces de selectie constand intr-un interviu si un test scris la disciplina Educatie Tehnologica. Admiterea acestora a luat in considerare si nota obtinuta la Evaluarea nationala. Avand in vedere mediile ridicate obtinute la admitere de catre tinerii candidati, compania a suplimentat cu patru locuri efectivele celor doua clase, toate cele 60 de locuri fiind ocupate 100%.
Astfel, au fost admisi 56 de baieti si 4 fete, iar primul loc a fost ocupat de o eleva. In ceea ce priveste provenienta elevilor, 20 dintre acestia sunt din Bucuresti si 36 din judetele proxime ale Bucurestiului (Dambovita, Giurgiu si Calarasi).
«Plec la drum alaturi de ENGIE Romania si Colegiul Tehnic „Mihai Bravu” cu increderea ca vom parcurge impreuna pasi importanti pentru dezvoltarea mea profesionala si pentru evolutia mea personala.» afirma Denisa Sampalean, eleva care a obtinuta cea mai mare nota.
In baza parteneriatului existent intre companiile Grupului ENGIE Romania si institutia de invatamant partenera, Colegiul Tehnic „Mihai Bravu” din Bucuresti, elevul beneficiaza de formare teoretica si practica de la scoala si companie, timp de 3 ani, in baza unui contract de pregatire practica. Scoala asigura resurse umane si financiare pentru formarea teoretica, iar compania asigura resursele umane si financiare pentru formarea practica a elevilor care se inscriu in aceasta forma de invatamant.
„Suntem bucurosi ca putem contribui la dezvoltarea invatamantului dual in Romania, acesta reprezentand unul dintre cele mai adecvate raspunsuri la problematica lipsei de personal cu care se confrunta industria in prezent. Suntem increzatori ca prin acest program vom contribui la formarea unei generatii de instalatori de succes.” declara Eric Stab, Presedinte Director General ENGIE Romania.
Vezi si Bursele elevilor din invatamantul profesional ar putea creste
„Compania a lansat acest program pentru a le oferi elevilor o experienta educationala de inalt nivel, care va imbina aspectele teoretice cu cele practice, menita sa contribuie la dezvoltarea invatamantului tehnic din Romania. Este o bucurie sa pornim pe acest drum avand elevi valorosi in clasele noastre si acest lucru ne da increderea ca viitoarea generatie de profesionisti, pe care o pregatim acum, se va ridica la inaltimea exigentelor pe care le au clientii nostri.” afirma Diana Ghita, Director Resurse Umane si Relatii Sociale al Grupului ENGIE Romania.
Avantajele inscrierii in aceasta forma de invatamant sunt multiple: elevii acumuleaza experienta practica in companie, pot dobandi o calificare la absolvirea scolii, iar in cazul in care decid sa isi continue studiile, pot obtine bacalaureatul. De asemenea, cei care se inscriu au posibilitatea de a obtine burse lunar (in valoare de 500 de lei, acordata de companie, suplimentar fata de bursa lunara suportata de statul roman, in valoare de 200 de lei), la care, in functie de rezultatele scolare, se poate adauga bursa de merit de 200 de lei/luna, acordata de companie. In plus, pot beneficia de acoperirea cheltuielilor de transport pre-urban, in limita a 140 lei/luna, precum si de asigurarea mesei de pranz pe durata practicii.
Afla detalii despre seminarul “Povestea nasterii naturale”, organizat de www.superbebe.ro si Baby Expo, in cadrul Salii Polivalente.