Profesorul de religie care a luat pe capota un elev nu ar trebui sa revina la catedra

Presedintele Federatiei Parintilor (FNAP), Iulian Cristache, a declarat, pentru MEDIAFAX, ca profesorul de religie care a luat, joi, intentionat, un elev pe capota masinii nu ar trebui sa se intoarca la catedra pana la definitivarea procesului penal, fapt care nu este reglementat in actuala Lege a Educatiei.

„Legislatia nu iti permite, in momentul de fata, sa il suspenzi, doar daca are o decizie definitiva data de o instanta de judecata. Poate fi bagat in consiliul profesoral si de disciplina la nivelul de unitate scolara, poate fi sanctionat disciplinar, dar trebuie urmati niste pasi. Nu poti sa il suspenzi pentru un gest pe care el l-a facut in afara unitatii scolare, asa spune legea. De aceea, noi tot am insistat cu acel cod de etica prin care am solicitat ca profesorii sa primeasca si sanctiuni. (…) Daca se constata ca acolo este vorba despre o tentativa de omor, cu toate ca nu cred ca profesorul chiar avea intentia asta, dar asta este incadrarea juridica, nu mai are ce sa mai caute acel profesor la catedra”, a explicat Iulian Cristache.

Vezi si Codul de etica pentru profesori este prioritatea Federatiei Parintilor

Acesta a explicat ca un cadru didactic isi pastreaza acest statut si in afara scolii, precizand ca acest gen de actiuni nu mai pot face din profesorul respectiv o persoana credibila in fata elevilor.

„Un profesor este profesor si in cadrul orelor de curs, la scoala, dar si in afara. Nu poti sa spui ca nu poti sa sanctionezi un profesor pentru o activitate neconcordanta in afara scolii. El nu mai poate fi moral in fata copiilor, cu atat mai mult cu cat el este profesor de religie. El transmite niste valori moral-crestine. Nu mai ai cum sa mai fii credibil in fata elevilor, cu atat mai mult cu cat orele de regilie, in ultimul timp, sunt percepute gresit de catre copii. Este data o perceptie gresita atat din familie, cat si de modul in care profesorul stie sa atraga acesti copii si sa le predea”, a adaugat presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti.

Un sofer din Capitala, care este profesor de religie, a luat pe capota masinii un tanar de 17 ani de pe o trecere de pietoni. Ulterior, acesta a fost plasat de procurori sub control judiciar pe o perioada de 60 de zile, barbatul neavand dreptul sa mai conduca niciun tip de vehicul. Dragos Mihai Lazar este urmarit penal pentru tentativa de omor si tulburarea ordinii si a linistii publice. Barbatul a explicat ca nu a intentionat sa il raneasca pe tanar.

Procurorii au aratat ca, din probele administrate, a reiesit faptul ca, miercuri, 2 mai, in jurul orei 13:15, in timp ce se deplasa in Capitala, pe strada Principatele Unite din Sectorul 4, soferul SUV-ului a oprit la o distanta de aproximativ o jumatate de metru de trecerea de pietoni, dupa care a pornit de pe loc si l-a impins pe carosabil pe tanar, care era angajat regulamentar in traversare. A oprit apoi masina pe trecerea de pietoni. In continuare, barbatul a demarat din nou, deplasandu-se catre tanar, pe care l-a acrosat pe o distanta de aproximativ 8 metri, in intersectie.

„Persoana vatamata a fost nevoita sa se sprijine cu ambele mani de capota-motor si sa atinga carosabilul cu picioarele pentru a-si pastra echilibrul”, transmite Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti, intr-un comunicat de presa remis joi MEDIAFAX.

Cercetarile sunt continuate de catre Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti si Serviciul Omoruri din cadrul Politiei Capitalei.

Vezi si Campanie de colectare de carti pentru copiii din medii defavorizate

Sursa: Mediafax

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here