De ce ideea conceperii unui copil nu iti salveaza relatia de cuplu?

Una dintre cele mai ineficiente decizii pe care o pot lua doi parteneri de cuplu care se afla intr-o relatie disfunctionala este sa creada ca aparitia unui copil le va imbunatati considerabil relatia… ceea ce nu este neaparat adevarat, spune Robert Taibbi, autor american al mai multor carti de specialitate si trainer atat in terapia de familie, cat si de cuplu.

Conform terapeutului, acest plan poate functiona pentru inceput, dandu-le ambilor parteneri de cuplu un scop bine stabilit si o putere de concentrare unita. Cu toate acestea, nu iau in considerare si celelalte aspecte ale vietii de parinte, nebagand de seama responsabilitatile care par sa nu se mai termine, noptile fara somn, starile emotionale care-i pot coplesi, scrie Psychology Today.

Citeste si Cuplurile si maternitatea

Pentru doi parteneri intre care relatia amoroasa nu mai merge de ceva vreme sau le mai da inca „batai de cap”, o incercare ar fi adoptarea unui animal de companie.

Daca la inceput, situatia poate parea ca si-a gasit rezolvarea deoarece, in acest sens, ambii parteneri si-au gasit un scop si o atentie comune, pana la urma neintelegerile nu vor intarzia sa apara, iar motivele pot fi diverse: niciunul dintre cei doi parteneri a caror relatie nu mai merge nu stie cine, cat, cum si cand a avut grija de acel animal de companie. Daca acest exercitiu pare destul de dificil de gestionat in relatia de cuplu, mult mai dificil o sa fie atunci cand vine vorba despre cresterea si ingrijirea unui copil.

Intr-un studiu intitulat „Viata de parinte si fericirea: intre teorie si realitate”, condus de Thomas Hansen si echipa sa (2011), arata felul in care oamenii, in general, percep viata de parinte: „Oamenii tind sa creada ca a fi parinte inseamna ca ai o viata fulminanta si fericita, iar cei care nu au copii sunt privati de sentimentul de implinire si de fericire”, explica unul dintre autorii studiului, conform SBS Life.

Citeste si Studiu: 2 din 3 cupluri nu merg la medic inainte de a face un copil

De asemenea, ideea de a avea un copil poate „inflama” mai mult disfunctionalitatile relatiei de cuplu. Psihologul Craig Malkin a explicat faptul ca sarcina produce schimbari imediate in relatia de cuplu, iar asta pentru ca este destul de dificil pentru un barbat sa inteleaga prin ceea ce trece partenera sa, mai ales in cazul partenerilor care nu si-au luat cu adevarat acest angajamanent si, dintr-o data, se trezesc ca au multe responsabilitati, potrivit parents.com.

Totodata, dezechilibrul hormonal ii poate produce partenerei stari de teama si de panica, nedorindu-si ca partenerul sau sa o paraseasca. Din acest motiv, femeia isi va dori sa controleze situatia, dar si prezenta partenerului de cuplu. „Barbatul nu-si doreste sa se simta controlat sau <<prins>> ca intr-o capcana”, precizeaza psihologul.

Prin urmare, ceea ce ar fi necesar este ca ambii parteneri de cuplu sa-si ia o pauza pentru a-si putea evalua relatia amoroasa. S-ar putea ca, din spatele cortinei, sa-si dea seama ca relatia fie nu mai functiona de mult, fie nu va mai functiona deloc in viitorul apropiat.

Citeste si Sotii si partenerii de cuplu sunt un factor de stres mai mare decat copiii, se arata intr-un studiu

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here