Evenimentele SAMAS in Saptamana Mondiala a Alaptarii

In fiecare an, organizatiile dedicate sanatatii mamei si copilului din intreaga lume sarbatoresc Saptamana Mondiala a Alaptarii in prima saptamana a lunii august. Asociatia SAMAS promoveaza alaptarea in cadrul Saptamanii Mondiale a Alaptarii (1 – 7 august 2018) prin mesajul “Sanatatea lui incepe cu laptele tau”.

Vezi si 3 din 5 nou-nascuti nu sunt alaptati la san in prima ora de viata

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda sustinerea hranei copiilor prin alaptare pana la varsta de doi ani, exclusiv pana la varsta de sase luni. Fiecare dintre noi poate contribui la cresterea gradului de sanatate a copiilor si a viitorilor adulti, promovand beneficiile alaptarii.

Educatia perinatala este extrem de importanta pentru parinti, fiind dovedit stiintific ca toate deciziile pe care ei le iau in primele 1000 de zile de viata ale bebelusului (de la momentul conceptiei pana la 2 ani), influenteaza starea de sanatate a acestuia pe tot parcursul vietii. Beneficiile laptelui matern nu pot fi egalate de hrana cu substituenti. Alaptarea exclusiva in primele 6 luni de viata ale copilului pune bazele imunitatii acestuia, pentru toata viata. Totodata, alaptarea timp de cel putin 1 an scade riscul femeilor de a dezvolta cancer la san si alte afectiuni ginecologice, arata un studiu publicat in prestigioasa publicatie Journal of the National Cancer Institute.

“In ultimul trimestru de sarcina m-am decis ca doresc sa alaptez, evident la inceput pentru sanatatea Elizei. Astazi imi dau seama ca alegerea mea este una fericita si din alte puncte de vedere, printre care as putea mentiona mobilitatea, faptul ca oriunde plec cu Eliza mancarea este la purtator, iar eu nu am griji in plus legate de biberoane sau sterilizarea acestora. Desi acest aspect este unul natural si de la sine inteles, nu pentru toata lumea e la fel de usor. Inainte sa nasc, am facut un curs de alaptare care mi-a prins bine, dar de la teorie la practica este un hop de trecut. In plus, sunt o persoana mai pudica si nu ma prea vedeam alaptand in public. Am avut sustinere si acasa, tatal copilului m-a incurajat si le recomand taticilor, daca nu vor sa se trezeasca ei noaptea regulat, sa le sustina pe mamici.” (Adela, mama Elizei)

Evenimente pe tema alaptarii in Bucuresti

Centrul Comercial SUN PLAZA din Bucuresti gazduieste in perioada Saptamanii Mondiale a Alaptarii expozitia de fotografie realizata de Asociatia SAMAS impreuna cu 7 mame care vad in alaptare cel mai mare beneficiu pe care il pot oferi copiilor lor. Fotografiile realizate de Alina Dobrovolschi, impreuna cu experientele in alaptare ale fiecarei mame, pot fi urmarite in galeria comerciala, la parter.

In cadrul campaniei ”Sanatatea lui incepe cu laptele tau!”, Asociatia SAMAS organizeaza evenimente pe tema alaptarii pentru mame cu bebelusi si gravide in Bucuresti si in sapte orase din tara, dar si cursuri in cadrul mai multor maternitati din Bucuresti, in colaborare cu Primaria Municipiului Bucuresti, prin Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale. Urmeaza evenimente la  Spitalul Clinic Dr. Ion Cantacuzino – vineri, 03.08.2018, ora 12:30, unde workshop-ul va fi sustinut de: dl. Dr. Adrian Sorin Craciun si As. Pasalan Iuliana – neonatologie, As. Viorica Neata, educator perinatal SAMAS si Sinziana Ionita-Ciurez, reprezentant SAMAS si la Spitalul Clinic Nicolae Malaxa – marti, 07.08.2018, ora 10:00, unde Workshop-ul va fi sustinut de: dna Dr. Ana-Maria Rotaru – obstetrica – ginecologie, dna Dr. Ana-Maria Cercasov – neonatologie, Andreea Andrei, educator perinatal SAMAS si Sinziana Ionita-Ciurez, reprezentant SAMAS.

Cursuri gratuite de alaptare in tara

In tara, educatorii perinatali SAMAS organizeaza cursuri gratuite de alaptare, vizionari de filme, expozitii foto tematice in orasele Focsani, Pitesti, Timisoara, Simleu Silvaniei, Drobeta Turnu Severin, Medgidia, Bacau. Iata cateva din evenimentele SAMAS:

  •  Medgidia, Spitalul Municipal Medgidia, 4 august, ora 17:00 – Educator perinatal SAMAS Ilenuta Zanfir Aglitoiu, psiholog Tamara Nichita, Dr. Gonul Iusein, medic primar diabet si boli de nutritie;
  •     Drobeta Turnu Severin, Maternitatea Judeteana, 3 august, ora 16:00 – Educator perinatal SAMAS Magda Iorgovan;
  •     Simleu Silvaniei, Spitalul Orasenesc “Prof. Ioan Puscas”, 7 august, ora 12:00 – Educator perinatal SAMAS Mariana Olariu, Meda Morariu, Dr. Calin Sonea, Dr. Claudia Somolan, Dr. Rares Gherai, psiholog Daniela Bruchental, Dana Man;
  •     Pitesti, Medical Center Dr. Iuliana Copacianu, 7 august, ora 17:00 – Educatorii perinatali SAMAS Viorica Neata, Neli Homeghiu, Amalia Neacsu, Marinela Badulescu si Ivan Corina;
  •     Bacau, Spitalul Judetean de Urgenta Bacau, 7 august, ora 13:00, Educatori perinatali SAMAS: Andreea Campanu, Efigenia Casapu si Alina Mazilu.

Vezi si Reguli de aur pentru ingrijirea sanilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here