Alimentatia copilului mic: respecta piramida nutritionala!

Imagine de csifferd de la Pixabay

Toata lumea stie ca obiceiurile sanatoase isi au bazele in copilarie si ca, trasand anumite reguli in comportamentul unui copil, succesul va fi garantat. La fel se intampla si cand vine vorba de obiceiurile alimentare.

Este foarte important felul in care iti hranesti copilul in primii ani de viata. Daca doresti sa afli mai multe despre alimentatia copilului mic, atunci principala regula ar fi aceasta: respecta piramida nutritionala!

Un copil are nevoie sa manance de toate. El are nevoie de lapte si produse lactate, de legume, de carne, de peste, de oua si fructe. Tu trebuie sa fii cea care echilibreaza toate acestea pe parcursul unei zile, astfel incat copilul tau sa beneficieze de cantitatea optima de elemente nutrititve. Cu toate acestea, nutritionistii sunt de parere ca, fiecare copil trebuie sa-si asculte corpul, sa manance atunci cand ii este foame, nici mult, nici putin.

Formeaza-i obiceiuri alimentare sanatoase

In mod normal, incepand cu varsta de 3 ani copilul ar trebui sa manance aproape orice, aceasta doar in cazul in care nu s-a depistat de-a lungul timpului ca sufera de anumite alergii alimentare.

Cu toate acestea, este bine sa eviti sa-i oferi mezeluri (de orice fel, chiar daca exista pe piata si mezeluri special concepute pentru copii!), prajelile, alimentele condimentate, alimentele din comert ce contin tot felul de aditivi alimentari si E-uri, sa limitezi portiile de ciocolata si deserturile bogate in zahar. Despre produsele tip fast-food nici nu ar trebui sa mai discutam, acestea ar trebui evitate total, fiindca sunt foarte daunatoare, mai ales pentru sistemul digestiv al copiilor incomplet dezvoltat.

Specialistii sunt de parerea ca ar fi bine sa-ti obisnuiesti copilul 3 mese pe zi, pe cat posibil la aceleasi ore, la care se pot adauga 2 gustari.

Micul dejun nu trebuie sarit niciodata, pentru ca in cazul unui copil acesta reprezinta o sursa importanta de energie (adultii pot face „fasting”, daca doresc, dar copilul nu).

La mesele principale trebuie sa asociezi alimentele, astfel incat copilul sa-si faca plinul de alimente nutritive (proteine, fibre, vitamine si minerale): carne, peste, cereale, legume si fructe, oua, lapte si produse lactate.

Gustarile pot fi alcatuite dintr-un fruct sau o leguma, sau un paharel de iaurt cu fructe uscate.

Medicii recomanda sa nu-i dai copilului sa manance dulciuri intre mese, ci doar la desert, iar desertul nu trebuie sa fie in fiecare zi.

Piramida nutritionala

Piramida alimentatiei poate fi definita ca un ghid al alimnetatiei sanatoase, prezentat schematic sub forma unei piramide. La baza piramidei se gasesc alimentele ce trebuie consumate zilnic, in cantitati mari. Pe masura apropierii de varful piramidei, alimentele sunt recomandate in cantitati din ce in ce mai mici. Piramida contine cele 5 categorii principale de alimente, necesare pentru o dieta variata, echilibrata si sanatoasa.

Grupa cerealelor (paine, cereale, orez, paste fainoase, fulgi de cereale, gris etc): 3-4 portii pe zi. O portie inseamna o felie de paine sau o jumatate de cana de cereale. Cerealele furnizeaza cea mai mare parte a energiei necesara copilului in fiecare zi. Sunt bogate in carbohidrati si vitamine din complexul B-urilor.

Grupa legumelor si fructelor furnizeaza vitamine si minerale, precum si fibre necesare pentru o buna digestie. Sunt necesare 1-2 portii de fructe si 2 portii de legume in fiecare zi.

Grupa lactatelor (lapte, iaurt, sana, chefir, branzeturi). Sunt necesare 2 portii pe zi. O portie reprezinta o cana de lapte sau un iaurt sau 2-3 felioare de branza. Lactatele constituie o sursa importanta de vitamina A si D, calciu si proteine.

Grupa alimentelor bogate in proteine (carnea de pui, curcan, peste, vita, oua, fasole, linte, alune, seminte etc) contribuie la mentinerea si repararea tesuturilor corpului si la formarea masei musculare. Nutritionistii sunt de parere ca 2-3 portii pe zi sunt suficiente pentru buna dezvoltare a unui copil de 3 ani. O portie din aceasta categorie inseamna cam 50 g de canita slaba, o jumatate de cana de fasole boabe, un ou etc.

Grupa grasimilor si a uleiurilor (ultima grupa in varful piramidei) contine nutrienti esentiali pentru buna functionare a organismului, insa trebuie consumate cu moderatie. Specialistii sunt de parere ca aportul de grasimi nu ar trebui limitat la copiii sub 2 ani, deoarece dezvoltarea creierului are nevoie de o anumita cantiate de grasimi la aceasta varsta. Dupa varsta de 3 ani, sunt suficiente 3-4 lingurite de grasimi (unt, ulei de masline, smantana etc).

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here